Американска мечта: Ню Йорк, Вашингтон и Бостън

Северна Америка

Милиони хора по света искат да сбъднат американската мечта, която е дълбоко залегнала в националната култура и манталитета на всеки американец. В основата на този стремеж за свобода и просперитет е Декларацията за независимостта, според която „всички хора са създадени равни“ с правото на „живот, свобода и преследване на щастието“. Символи на американската мечта са Ню Йорк, Вашингтон и Бостън.
Ню Йорк е любимият град на света. Милиони хора мечтаят да се събудят в Ню Йорк, както пее в прочутата си песен Франк Синатра. Ню Йорк е чиста енергия. Модерен, шумен, френетичен. Всеки е виждал, макар и на снимка, статуята на Свободата, огромните небостъргачи, оживения трафик, ярките светлини, прочутите мостове. Голямата ябълка (The Big Apple), както го наричат на галено, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на дизайнерски магазини, на най-новата музика и забавления.
Бостън е един от най-старите градове в САЩ, възникнал през 1630 г. Мегаполисът търпи огромно развитие през вековете – от средище на чифликчийството до икономически и културен център на Нова Англия и на цялото източно американско крайбрежие. Днес Бостън е голям, модерен, оживен и любопитен. Със своята архитектура от началото на 19 век, небостъргачи, множество музеи, университети и други културни сгради, малки и големи църкви и зелени пространства, градът заема водещо икономическо място за цяла Америка.
Столицата Вашингтон е своеобразен парад на американската история – от купола на сградата на Конгреса, проблясващ под лазурното небе, процесиите с лимузини в деня на Встъпването на президента в длъжност до траурната, печална тържествена смяна на гардовете пред Националното гробище в Арлингтън. Градът, основан през 1791 г., е първата планирана столица в света, целенасочено изградена върху мочурливи гористи места.

9 дни/ 8 нощувки.

Програма

1. ден
Пристигане в Ню Йорк. Настаняване в хотел 3* в центъра на града.
Ню Йорк е най-големият град в Съединените щати. Разположен е на два острова – Манхатън и Лонг Айлънд. На североизток се намира полуостров Бронкс, а на югозапад – една-трета от Стейтън Айлънд. Разположен на левия бряг на река Хъдсън. Ню Йорк се радва на изключително местоположение. Трите острова са истински естествени защитници на залива, като така образуваната преграда отделя пристанището от Атлантическия океан.
През 1614 г. холандците полагат основите на търговски пункт в Манхатън. С развитие на околностите му, през 1625 г. му дават названието Ню Амстердам. През 1664 г. англичаните завоюват Ню Амстердам и колонията Ню Нидърланд, която назовават Ню Йорк, в чест на принца на Йорк. В съответствие с Декларацията за независимост Ню Йорк е първата столица на Конфедерацията на американските щати. В края на XVIII в. започва реализирането на плана за създаване на градската улична мрежа, основно в Манхатън. именно затова днес не можем да възприемем Ню Йорк без Манхатън. В момента Манхатън има четири зони – Ъптаун (жилищни сгради), Харлем (кварталът на цветнокожите), Мидтаун (междинният град) и Даунтаун (търговски център).
Свободно време. Нощувка.

2. ден
Закуска. Обиколка с автобус за първа среща със забележителностите на Голямата ябълка: Даунтаун (Downtown), паркът „Банъри“ (Battery Park), Уол Стрийт (Wall street), Мемориал „11 септември“, сградата на ООН, Рокфелер център, Пето авеню, Бродуей, Линкълн център, Метрополитен музей и др. Потопете се в атмосферата на Манхатън, влезте в лабиринта от улици северно от парк „Батъри“ и усетете пулса на града и големите пари на Уол Стрийт. Стената е издигната от холандците за защита от индианските нападения. Тя е била центърът на търговията в Новия свят повече от два века.
Завръщане в хотела. Нощувка

3. ден
Континентална закуска в хотела. Отпътуване за Бостън – град на историята, науката и изкуството.
Бостън е един от най-старите градове в САЩ. Признат като населено място през 1630 и като град през 1822 г., столицата на щата Масачузетс пази богата икономическа и социална история. Мегополисът търпи огромно развитие през вековете – от средище на чифликчийството до икономически и културен център на Нова Англия и на цялото източно американско крайбрежие. Днес Бостън е голям, модерен, оживен и любопитен. Със своята архитектура от началото на 19 век, модерни небостъргачи, множество музеи, университети и други културни сгради, малки и големи църкви, зелени паркове, градът заема водещо икономическо място за цяла Америка. Със своите забележителности, история и култура градът привлича над 16 млн. посетители от цял свят. Тук е открито първото американско обществено училище и първият колеж – Харвард (Harvard College) през 1636 г. в предградието Кеймбридж. В Бостън е прекарано и първото метро на територията на САЩ. Фактът, че Бостън е смесица от европейска и американска култура го прави уникален сред американските градове, Много голяма част от сградите са на повече от сто години. Бостън впечатлява с контраста от старо и ново – старите църкви са разположени точно под новите стъклени небостъргачи.
Туристическа обиколка. Завръщане в хотела и нощувка в района на Бостън.

4. ден
Закуска в хотела. Пътуване до Салем и Плимут.
Град Салем, щата Масачузетс, свързваме със Салемските вещици. В края на 17-и век в много градове в Нова Англия се провеждат т.нар. трибунали срещу вещици, но най-известен става този в Салем през 1682 г. Тогава няколко местни момичета признават на всеослушание, че са обладани от дявола, за което местните пуритани обвиняват 24 жени, осъдени на смърт. Други сто са задържани. Оттогава се носи славата на града, че е сборище на злите сили.
Туристическата обиколка включва Вещерския музей, гробището „Бъринг Пойнт“ и къщата на Коруин – единствената запазена сграда от 17 в. Отпътуване към Плимут, който се намира на около 40 мили (64 километра) на юг от Бостън, Масачузетс в район, известен като Южния бряг.
Плимут Рок е мястото, където първите европейски заселници, пристигнали с кораба „Мейфлауър“, слизат на северноамериканския бряг и основават колония през 1620 г. Тук за пръв път е отбелязан Денят на благодарността, когато пристигналите от Англия пуритани канят на богата вечеря местните племена, помогнали им да оцелеят в първите години след пристигането си на континента. През 19 век градът процъфтява като риболовен и корабоплавателен център и като дом на Plymouth Cordage Company – най-голямата за времето си фабрика за производство на въжета в света.
Отпътуване за Ню Йорк. Нощувка.

5. ден
След закуска отпътуване за Ниагарския водопад – най-известният в света и най-голям в цяла Северна Америка. Според една от теориите, името са му дали ирокезките племена, живели някога по тези места. В превод означава „гръмотевични води“. Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска – щата Ню Йорк. В близост до водопада са разположени две градчета с еднакви имена – Ниагара Фолс. Счита се, че водопадът се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада. Един от тях образува Великите езера. Водата от езерото Ери си пробива път към по-ниско разположеното езеро Онтарио. Именно това дава началото на река Ниагара, която е дълга 56 км. По пътя си реката трябва да преодолее няколко „прага“, един от които е Ниагарския водопад. Той се състои от три по-малки, най-големият от които е Подковата, заради форма си. Намира се на канадска територия. Дължината на Подковата е близо 800 метра. Вторият по големина е Американският водопад с дължината около 320 м. Най-малкият е наречен Воалът на Невестата (Bridal Veil). Той представлява тънка водна струя, която се процежда между скалите и падайки надолу се разширява, наподобявайки ефирен булчински воал. Височината на Подковата и на Американския водопад е около 53 метра. Ниагарският водопад е една от най-вълнуващите туристически атракции. Над водопада е издигнат Мостът на дъгата. Нощем водопада е осветен с разноцветни прожектори и представлява удивително зрелище. На туристите се предлага разходка с корабче до самото подножие на водопада. Най-старото корабче, което прави туристически обиколки на водопада от 1846 година, се нарича „Девата на мъглите“ (Maid of the Mist). Предлагат се и обиколки с хеликоптер. Около водопада има изградени множество наблюдателни площадки, от които се разкриват гледки към различни негови части. Всяка година над 20 милиона туристи посещават тази природна туристическа атракция.
Нощувка в Ниагара Фолс.

6. ден
Свободно време край Ниагарския водопад. Отпътуване за Ню Йорк. Нощувка.

7. ден
Екскурзия до Вашингтон – столицата на Съединените щати. Територията му образува Федерален окръг Колумбия. Градът, основан през 1791 г., е първата планирана столица в света, целенасочено изградена върху мочурливи гористи места. Днес покрай неговата зелена, дълга 3 километра Национална алея се редят най-важните градски паметници и музеи, с Капитолия в източния край, мемориала на Линкълн – в западния край, и монумента на Вашингтон между тях.
Съпътстващо ръководство, информация за пътуване по пътя. Разглеждане на столицата. Едно вечерно турне с посещение на Мемориал и Центърът за сценични изкуства „Кенеди“ е включено в основната програма. Нощувка във Вашингтон.

8. ден
След закуска обиколка на Вашингтон. Национално гробище „Арлингтън“ (Arlington National Cemetery) е в близост до Пентагона. То е създадено върху имот на семейството на генерал Робърт Лий, част от имението „Арлингтън хаус“. Земята е отчуждена веднага след Гражданската война. Посещение на Музея на аеронавтиката и космонавтиката, Националната художествена галерия и други забележителности. Обиколка на Капитолия, Библиотеката на Конгреса и Националните архиви.
Завръщане в Ню Йорк. Нощувка.

9. ден
Свободен ден в Ню Йорк или по желание завръщане в България.

Цената включва

8 нощувки със закуски в хотели 3*;

трансфери по програмата с комфортен транспорт;

всички описани в програмата екскурзии с екскурзовод на руски или английски език;

входни билети за посещаваните туристически обекти;

данъци.

 

Цената не включва

самолетен билет София-Ню Йорк-София (туроператорът може да окаже съдействие за купуване);

трансфер летище-хотел-летище (туроператорът може да окаже съдействие по предварителна заявка);

бакшиши в хотелите;

бакшиш за екскурзовода и шофьорите (препоръчва се по 2$ на човек на ден);

услуги и трансфери, които не са посочени в програмата;

медицинска застраховка.

Начин на плащане: депозит 50% от пакетната цена при записване; доплащане до 45 работни дни преди датата на отпътуване.

 

такса за издаване на туристическа виза за САЩ – 160$.

Необходими документи за издаване на виза

копие от международен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след крайната дата на пътуването, с поне 3 свободни страници за полагане на виза;

дигитална цветна снимка, задължително направена през последните 6 месеца, без очила, забрадки и др. + 1 бр. цветна снимка с размери 50 х 50 мм на хартиен носител. Тя трябва да бъде с квадратна форма с минимална резолюция 600 пиксела и максимална – 1200 пиксела,;

подробно попълнен въпросник за издаване на туристическа виза.

Моля да имате предвид, че посолството може да изиска допълнителни придружаващи документи, като актове за раждане на деца, банкови референции, документи за имотно състояние, фирмено решение и актуално състояние на фирма, брачно свидетелство.

При отказ от виза се удържа таксата за виза+50 лв. технически разходи.

Туровете са на английски или руски език. Първият ден от програмата е неделя.

Пътуването не е обвързано с набирането на определен брой туристи. Водач от България се предвижда при група над 15 човека.

Настаняването е в хотели 3*-3+*. Имената им ще бъдат оповестени допълнително.

Срокове за анулации и неустойки:

•             От потвърждаване на резервацията до 60 дни преди датата на заминаване – 700 лв.

•             От 59 дни до 30 дни – 50% от пакетната цена

•             От 29 дни до деня на отпътуване – 100% от пакетната цена