Грузия. Земята на картвелите

Грузия,  Европа

Ако поне веднъж в живота си не сте били в компанията на грузинци, бъдете сигурни, че много сте изпуснали. Това са най-симпатичните европейци – добронамерени веселяци, които непрекъснато танцуват, пеят и се смеят. И са всепризнати майстори на тостовете.
Грузинците наричат родината си Сакартвело (в превод „земя на картвелите“). Европейското название е Джорджия (Georgia) – име, което се свързва със св. Георги, който е на особена почит в страната. За редица други народи, в т.ч. и българите, тази родината им е Грузия, производно на арабско-персийското име Гурджан (от Гурджистан – страна на вълците).
Както и да се нарича, това е прекрасна земя – безкрайни долини и високи планини, прочута кухня по целия свят и омайващо вино, пиенето на което е превърнато в изкуство:
Моят дядо казваше: „Имам желание да си купя къща, но нямам възможност. Имам възможност да си купя коза, но нямам желание.“
Нека нашите желания винаги да съвпадат с нашите възможности!

Маршрут: София – Истанбул – Тбилиси – Манастир Давид Гареджа – Гурджаани – Телави – Цинандали – Бодбе – Сигнаги – Тбилиси – Ананури – Казбеги – Гергети – Гудаури – Гори – Уплисцихе – Мцхета – Тбилиси – Истанбул – София

7 дни/ 6 нощувки в периода 06-12 април – цена 2099 лв., и 25-31 май – цена 2250 лв.

Програма

1. ден. София-Истанбул-Тбилиси
Среща на летище София, Терминал 2 и в 10.00 ч. за полет на TURKISH AIRLINES за Истанбул. Междинно кацане в 11.25 ч. Полет за Тбилиси в 13.10 ч. Пристигане в Грузия в 16.25 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.

2. ден. Тбилиси
Закуска. Панорамна обиколка на грузинската столица. Тбилиси е основан през 5 в. цар Вахтанг I Горгасали на мястото на малко селце и скоро след това се превръща в столица на древната грузинска държава. През 1122 г. градът е превзет от грузинския цар Давид ІV Строителя, който премества своята столица от Кутаиси в Тбилиси. По-късно градът е под персийски контрол, а през 1801 е завладян от Русия. Днес градът е важен, политически, икономически и индустриален център.
Обиколката включва посещение на църквата Метехи, построена на хълм над р. Мтквари, и прочутите серни бани. Изкачване с лифт до крепостта Нарикала, около която се смята, че е израснала грузинската столица. Турът на Тбилиси продължава с преминаване през площад Мейдани и ул. Шардени с нейните модни кафенета и художествени галерии. Обиколката ще завърши с преминаване по прочутия булевард Руставели, където се намират забележителности Националната опера и катедралата. Свободно време. По желание вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу. Нощувка.

3. ден. Тбилиси-Давид Гареджа-Гурджаани-Телави
Закуска. Отпътуване към областта Кахети, източната част на Грузия, известен с производството на вино. Първата спирка ще бъде в Давид Гареджа – пещерният град, с известния едноименен манастирски комплекс. Разположена на границата с Азербайджан, в удивително красив полупустинен район, обителта често е обект на спорове между двете държави. Първите манастири в района възникват през 6 в.
Отпътуване за Гурджаани, където ще се радвате на гостоприемството на местните жители. Дегустация на вино и местни мезета. Групата ще се запознае с вековната традиция на винопроизводството в глинени квеври (традиция, която е вписана в списъка на UNESCO през 2013 г.). Вечерта пристигане в Телави – столицата на Кахетинска област. Настаняване в хотел. Нощувка.

4. ден. Телави-Цинандали-Бодбе-Сигнаги-Тбилиси
Закуска. Туристическа програма в Телави, град, разположен сред древни храмове, манастири, живописни реки и долини, където расте кехлибарното грозде. Отпътуване за Цинандали и посещение на имението на принц Александър Чавчавадзе. След като наследява имота през първата половина на 19 в., принцът поставя началото на модерното винопроизводство в страната, като към вековните традиции прибавя нови технологии. По желание на местни сортове вина от Кахетийския район. Програмата продължава с посещение на манастира Бодбе, създаден от покровителката на Грузия св. Нина. Отпътуване за Сигнаги – известен още като градът на любовта. Добре запазената крепост, красивата църква Св. Стефан, калдаръмените улички, живописното разположение на града и прословутото кахетинско вино правят престоя наистина незабравим. Привечер отпътуване за столицата Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

5. ден. Тбилиси-Ананури-Казбеги-Гергети-Гудаури
Закуска. Отпътуване на север по Грузинската военна магистрала към живописния район на Голям Кавказ. Пътят предоставя незабравими гледки към величествените върхове на планината. Първата спирка е крепостта Ананури (UNESCO), живописно разположена на скала над вливането на малката р. Ведзатхеви в р. Аргави. Създадена още през 14 в. тя е била едно от най-значимите военни съоръжения на територията на Грузия. Продължаване за Казбеги. По желание посещение на прочутата църква Св. Троица от 14 в. по-известна като Гергети на името на близкото селище в подножието на връх Казбек. Вечерта отпътуване за Гудаури. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

6. ден. Гудаури-Гори-Уплисцихе-Мцхета-Тбилиси
Закуска. Отпътуване за Гори и посещение на къщата- музей на Йосиф Висарионович Сталин. Пътуването продължава към пещерния град Уплисцихе, един от най- ранните на територията на страната. От там потегляме към Мцхета (UNESCO) – един от най- древните градове на Грузия и нейна първа столица. Градът със своите многобройни църкви и манастири е важно религиозно средище в страната, като често е наричан и втори Йерусалим. Обиколката на града предвижда посещение на манастира Джвари, построен през 6 в. върху отвесна скала над старата столица. Следва Катедралата Светисховели, където се съхранява плащеницата на Исус Христос. Вечерта пристигане в Тбилиси. Настаняване в хотел. Нощувка.

7. ден. Тбилиси-Истанбул-София
Закуска. Освобождаване на хотела и трансфер до летището. Полет за Истанбул в 10.45 ч. Кацане в 12.20 ч. Полет за София в 19.25 ч. Пристигане на Терминал 2 в 20.45 ч.

Начин на плащане: депозит – 600 лв., доплащане – до 30 дни преди отпътуване.

самолетен билет на авиокомпания TURKISH AIRLINES с включен чекиран багаж до 30 кг;

летищни такси (178€ към дата 05.12.2017 г.);

6 нощувки със закуски в хотели 4****, от които 4 – в Тбилиси, 1 – в Телави, 1 – в Гудаури;

1 вечеря;

трансфери и транспорт по програмата с климатизиран автобус;

местен екскурзовод на английски/руски език с превод от водача на групата;

всички входни такси за музеите и обектите, включени в програмата;

всички екскурзии и посещения, включени в програмата;

изкачване с лифт до крепостта Нарикала в Тбилиси;

дегустация на вино в Гурджаани;

една бутилка вода на ден;

водач-преводач от агенцията.

Забележка: Цените са калкулирани при курс 1 USD = 1.70 лв. При увеличение на обменния курс, пакетната цена ще бъде преизчислена.

бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори – 35 EUR /заплащат се с основния пакет/, бакшиши за пренасяне на багажа в хотелите;

единична стая – 420 лв.;

пътуване с високопроходим автомобил до църквата Св. Троица в Гергети – 15 EUR /плаща се с основния пакет/;

вечеря в традиционен ресторант с фолклорно шоу в Тбилиси – 20 EUR /заплаща се с основния пакет/;

дегустация на местни сортове вина от Кахетийския район – 7 EUR /плаща се с основния пакет/;

медицинска застраховка с покритие 10 000 EUR на ЗД „Евроинс“ – 8.00 лв., за лица над 65 г. – 12.00 лв., над 70 г. – 16.00 лв.;

при недостигнат мин.брой от 20 туристи и при записани не по – малко от 15 тур. – 55 EUR.

хотел Astoria Tbilisi – 4* (https://astoriatbilisi.ge/) или подобен в Тбилиси;

хотел Savaneti – 4* (http://www.savaneti.com/en/) или подобен в Тeлави;

хотел Marco Polo 4* (https://marcopolo.ge/) или подобен в Гудаури.