Далече, по-далече, най-далече. Исландия

Исландия

Исландия ще ви изненада. Вместо скована от лед земя ще видите необятни зелени ливади. Повече би и подхождало името на съседката и Гренландия – Greenland (зелена земя), вместо Iceland (ледена земя). Сигурно се питате какво бихте правили в тази далечна страна със суров климат, за която почти нищо не знаете. Земя на страховити викинги, по която все още бродят елфи. Напишете „елфи“ и „Исландия“ в Google и ще получите 846 000 линка, почти тройно повече от населението на островната държава.
Разходете се из спокойния и красив Рейкявик, опитайте горещия шоколад и клейна (вид поничка) в кафене „Лаундромат”, после релаксирайте в Синята лагуна, чиито води изригват 2000 м изпод земята, помахайте на китовете, удивете се на гейзерите Гейсир и Строкур, снимайте се на най-голямото ледниково езеро Йокулсарлон – декор на филми за Джеймс Бонд и Лара Крофт, и съзерцавайте Северното сияние.

Дати през 2019 г.: 07-15.03, 10-18.04, 09-18.05.

1. ден, София-Франкфурт-Рейкявик
Среща на летище София, Терминал 2 в 06:30 ч. Полет за Рейкявик през Франкфурт в 07:55 ч. Кацане и кратък престой. Отпътуване за Рейкявик в 11:40 ч. Пристигане в 13:20 ч. Трансфер до хотел Storm 3*. Настаняване и нощувка.

2. ден, Рейкявик
Закуска.Туристическа обиколка в Рейкявик. Старата част на града наподобява лабиринт от тесни улички и дървени къщи от 19-20 век. Турът започва от църквата „Хатлгримскиркя”, университетския квартал, културния център Nordic Hоuse, Националния музей, кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала, парламента, пристанището, концертната зала „Harpa”, сградата Perlan (Перлата), която се отличава със своя стъклен купол и невероятната гледка.
Следобед – възможност за наблюдение на китове в Атлантическия океан – вълнуваща среща за любителите на природата. Океанската разходка продължава около 3 часа, като на туристите са осигурени топли дрехи, горещ шоколад и клейна – местно лакомство, подобно на поничка, и екскурзовод, от когото ще научите интересни факти за различните видове китове и морски птици, навиците им. На борда на кораба има кафене и магазин за сувенири. Завръщане в хотела. Нощувка.

3. Ден, Златният кръг
Закуска. Целодневна екскурзия до т.нар. Златен кръг – панорамен маршрут, който разкрива едни от най-емблематичните природни феномени на Исландия – националният парк Тингветлир (ЮНЕСКО) и долината Хаукадалур. В парка Тингветлир се намират уникалният водопад Гълфос и езерото Тингвалаватн. Оттук се вижда голямата пукнатина в земната кора, която разделя американската и евразийската тектонична плоча. Долината Хаукадалур е известна със своите гейзери Гейсир и Строкур, които изхвърлят през 5 минути гореща вода и пара на височина от около 25 м и и са едни от най-сниманите природни забележителности в Европа. Обиколката продължава през Скаулхолт – най-важният духовен и образователен център на Исландия. Завръщане в хотела в Рейкявик. Нощувка.

4. ден, Национални паркове „Вахтнайокутъл” и „Скафтафел”
Закуска. Отпътуване към ледниковото езеро Йокулсарлон и Националния парк „Вахтнайокутъл” с най-големия глетчер в Исландия, под който има активни вулкани. Около обяд – пристигане в Националния парк „Скафтафел”. Оттам се открива великолепен планински пейзаж, а при ясно време – и гледка към най-високия връх в Исландия – Кванадалсхнюкюр (2110 м). Нощувка в Hotel Laki 3*. Възможност за разходка с корабче тип „Амфибия” по езерото Йокулсарлон сред плаващи късове лед (продължителност – 30-40 мин.) с доплащане 90 лв. за възрастни и 35 лв. за деца и младежи до 11 г.
Вечерта, ако метеорологичните условия позволяват, ще имате възможност да наблюдавате Северното сияние. Това забележително природно явление често се описва като поразително красив танц на разноцветни светлини в небето. „Северната зора“ е особено изразителна в Исландия през есенните и зимни месеци. Честа практика на кметството в Рейкявик е да гаси уличното осветление , а хората – в домовете си, за да могат пълноценно да се насладят на природния феномен.

5. ден, Южна Исландия
Закуска. Целодневна екскурзия в южната част на Исландия. Разходка по един от природните феномени в Исландия – Рейнисфяра – петкилометровата плажна ивица от фин черен пясък. Оттук се открива гледка към Дирхолай – малък полуостров със скални масиви, едно от предпочитаните места за гнездене на редица редки птици, между които и тъпоклюната кайра. Пясъкът и скалите имат вулканичен произход. Обиколката продължава към най-големите и красиви водопади в страната – Скогафос и Селяландсфос. Пътят минава през пасторални пейзажи от селца и ферми. В далечината ще изплува и силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010 г. Нощувка в Рейкявик.

6. ден, Рейкянес и Синята лагуна
Закуска. Освобождаване на хотела. Екскурзия до полуостров Рейкянес, където между полетата от лава и геотермални извори ще усетите силата и мощта на тази млада земя. Следобед – двучасов релакс в Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични отломки, изумителна природа и чист въздух. Вечерта – трансфер до летището.

7. ден, – София
Полет за София през Франкфурт в 00:20 ч. Кацане на летището във Франкфурт в 05:55 ч. Кратък престой. Полет до София в 15:05 ч. Пристигане в 18:15 ч.

Хотели по програмата или подобни:

Рейкявик – хотел Island 4* . Разположен е в централната част на Рейкявик. Стаите са комфортнообзаведени, разполагат с телевизор, телефон, безплатен безжичен интернет, мини-бар, сейф, уреди за приготвяне на чай и кафе, баня, сешоар.

Вик – хотел Laki 3* – разположен е на тихо и спокойно място в югоизточната част на Исландия. Заобиколен е от красива природа с невероятна гледка към глетчера Вахтнайокутъл. Стаите са обзаведени с уреди за приготвяне на чай и кафе, баня, сешоар.

 

НАСТАНЯВАНЕ

ПРОМО  ЦЕНИ до 31.01.2019

ЦЕНИ след 01.02.2019

Цена на човек в двойна стая

2170 евро /  4244 лева

2224 евро / 4350 лева

Цена за трети възрастен в двойна стая

1999 евро / 3910 лева

2049 евро / 4007 лева

Цена за деца  до 11 г. с 2-ма възрастни

1874 евро / 3665 лева

1924 евро / 3763 лева

Цена за деца до 11 г. с 1 възрастен

2074 евро / 4056 лева

2124 евро / 4154 лева

Доплащане за единична стая

2668 евро /  5218 лева

2718 евро / 5316 лева

самолетни билети на Lufthansa с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен багаж;

5 нощувки в упоменатите хотели на база нощувка и закуска;

трансфери летище-хотел-летище;

медицинска застраховка с асистанс с покритие 10000 евро с ЗК”Армеец”;

транспорт с автобус по описаната програма;

водач-преводач;

екскурзоводски услуги;

входен билет за Синята лагуна с включени хавлии.

среща с китове в океана – 218 лв. за възрастни и 106 лв. за деца до 11 г.;

бакшиш