Егейски ескизи

Не е ясно кой е дал името на Егейско море – дали това е митичният цар на Атина и баща на Тезей или пък амазонската царица Егея. По-вероятно е името да произлиза от старогръцката дума αἶγες – aiges за големи пенести вълни. Това като че ли не е толкова важно. Същественото в случая е, че именно тук се раждат трите най-стари европейски цивилизации – минойската – на остров Крит, цикладската – на о. Санторини, и микенската – на полуостров Пелопонес. Егейско море е люлката на елинизма, място на титанични сблъсъци между Изтока и Запада, първият документиран от които е Троянската война. Финикийци,йонийци, дорийци, елини, перси, римляни, нормани, кръстоносци, сарацини, османци и руснаци са формирали историята и културата на островите:

Миконос, под който са погребаните телата на Титаните, убити от Херкулес, днес е сред най-мечтаните туристически дестинации. Под идиличната му маска – бели къщички, криволичещ лабиринт от тесни калдъръмени улички, и запазената марка – вятърните мелници, се крие един лудешки нощен живот.

Санторини, известен с катастрофалното изригване на вулкана през 16 в. пр.н.е., заличил егейските цивилизации. Бели камбанарии на църкви на фона на лазурно море и някъде в далечината силует на вулкан.

Патмос, наричан още Йерусалим на Егейско море, според един надпис от 5 век. Тук св. Йоан Богослов пише прочутото Откровение (Апокалипсис) по време на заточението между 95 и 97 година.

Крит – най-големият гръцки остров, събрал на едно място великолепни пясъчни плажове, живописни заливи, достъпни единствено откъм морето, високи планини с белоснежни върхове, карстови пещери, обитавани от дълбока древност. Тук е една от най-впечатляващите природни забележителности – ждрелото Самария – най-дългата клисура в Европа. На острова се преплитат митовете за Икар и Дедал, за Тезей и Минотавъра и нишката на Ариадна.

Ефес няма нужда от представяне. Един от най-добре запазените антични градове в Мала Азия, някога богато пристанище на Изтока, столица на Източните провинции, където се намира Храмът на Артемида – едно от Седемте чудеса на античния свят.

6 дни/ 4 нощувки

Програма

1. Ден, неделя
Отпътуване за Пирея от стадион „Васил Левски“ в София в 23:00 ч.

2. Ден, понеделник
Чекиране и настаняване на борда на круизния кораб Celestyal Olympia , който ще отплава към Миконос в 11:30 ч. Престой на Миконос от 18:00 до 23:00 ч. с възможност за екскурзия. Вечеря и нощувка на борда.

3. Ден, вторник
Акостиране на пристанище Кушадасъ в 07:00 ч. Престой до 13:00 ч. и възможност за посещение на Ефес. Отпътуване за Патмос в 13:00 ч. Свободно време или организирана екскурзия до манастира Св. Йоан и до пещерата на Апокалипсиса от 16:00 до 21:00 ч. Вечеря и нощувка на борда.

4. Ден, сряда
Пристигане в Родос в 07:00 ч. Свободен ден на острова или организирано посещение на Акропола в Линдос. Отпътуване в 18:00 ч. Вечеря и нощувка на борда.

5. Ден, четвъртък
Акостиране на пристанището в Ираклион, Крит, в 07:00 ч. Свободно време или екскурзия до двореца Кносос до 11:00 ч. Отплаване към Санторини в 11:30 ч. Пристигане на пристанище Фирма в 16:30 ч. Престой на острова до 21:00 ч. Вечеря и нощувка на борда.

6. Ден, Петък
Корабът акостира на пристанище Пирея в 07:00 ч. Отпътуване за София с автобус. Пристигане вечерта.

Описание на кораба :реновиран 2014 г.; 10 палуби, 7 асансьора, 204,88 м. дължина, 37 584 тона, 733 кабини, два външни басейни, 19 възела скорост, 540 души екипаж; електричество 110-220 В; 6 дневни и нощни заведения – барове, дискотека, нощен клуб за танци и коктейл бар до басейните; 3 ресторанта; фитнес, СПА център, салон за красота, безмитен магазин, бутици, библиотека, конферентен център, медицински център и др.

Концепция ALL INCLUSIVE на борда на кораба: закуска, обяд и вечеря, снаксове, неограничено количество алкохолни и безалкохолни маркови напитки: Port, Sherry, Liqueurs – Campari, Sandeman’s; Pastis, Amaretto Disaronno, Kahlua, Cointreau, Beileys; Whiskey & Bourbon – Canadian Club, Jim Beam, J&B, Johnnie Walker – червен етикет; Gin – Beefeater, Gordon’s; Rum – Bacardi; Vodka – Smirnoff и Stolichnaya; Tequila – Jose Cuervo бяло; Гръцки аромати –разнообразие от гръцки напитки и коктейли включително и такива с узо; любимите коктейли включващи White Russian, Mojito Martinis и шотове; бира – наливна, селектирани марки алкохолна и безалкохолна бира в кутии; вино; газирана и минерална вода в малки бутилки; сода, кока кола, спрайт, студен чай; кокове – портокал, грейпфрут, домат и ананас – на чаши. Прясно изцедените сокове се заплащат; безалкохолни коктейли; кафе – еспресо, капучино, филтър, лате, гръцко кафе; топли напитки – топъл шоколад и богат избор на чай. Всички останали напитки, които не са включени в този списък, се плащат.
Обща информация: алкохол на лица под 18 години не се предоставя. Напитките са само за лична консумация и не могат да се използват за групови събирания и партита. Обслужването по каютите и мини бара не са включени в програмата. Напитките могат да се консумират, докато изтече работното време на съответното заведение или до акостирането на кораба. Поръчката на напитките става лично и се предоставя бордовата карта. Ако някой реши да вземе напитка на приятел – тя ще бъде таксувана по нормални цени.

Цена на човек

 

Ранни записвания 

 

Редовни цени 

Дати:  18 юни;    03 септември;    24 септември

На човек в двойна каюта ID /вътрешна, на 3 и 4-та палуба /

1055.00 лв.

1105.00 лв.

Единично настаняване в каюта ID

1305.00 лв.

1355.00 лв.

На човек в двойна каюта XB /външна, на 2 и 3-та палуба, с люк, 11 м2 /

1230.00 лв.

1280.00 лв.

Единично настаняване в каюта XB

1485.00 лв.

1535.00 лв.

3-ти и 4-ти възрастен / всички видове каюти /

880.00 лв.

930.00 лв.

1-во и 2-ро дете от 2 до 11.99 г. / всички видове каюти /

635.00 лв.

635.00 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с комфортен автобус София – Пирея – София

5 дни/ 4 нощувки на кораб на пансион AI с вкл. маркови алкохолни и безалкохолни напитки;

Пристанищни такси; такса гориво; такса обслужване; бакшиш.

Всички основни услуги на борда на кораба.

Анимация за възрастни и за деца.

Застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие  5000€

Водач от фирмата организатор

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Допълнителни екскурзии

Допълнителните услуги на борда (СПА, пране, комуникации и др.)

Хазартни игри (казино, бинго)

 

 

Пакет екскурзии – 4 по избор:

176€ на човек (цената е валидна при записване в България), дете до 12 г. – 79€

В цената са включени:

Родос – трансфер до Акропола в Линдос с екскурзовод на английски

Патмос – трансфер до манастира Свети Йоан и пещерата на Апокалипсиса

Санторини – Трансфер до Ия

Крит – екскурзия до двореца в Кносос с екскурзовод на английски /руски език

 

Пакет екскурзии – 3 по избор:

106€ на човек (цената е валидна при записване в България), дете до 12 г. – 79€

Цената включва :

Патмос – трансфер до манастира Свети Йоан и пещерата на Апокалипсиса

Санторини – трансфер до Ия

Крит – двореца в Кносос.

Пакет екскурзии – 2 по избор: Крит и Санторини

 

84€ на човек, 62€ на дете до 12 г.