Канадски прелести: Албърта и Британска Колумбия

Северна Америка

Величествени зъбери, девствени гори, гигантски секвои, ледени потоци, шеметни водопади и огромни глетчери, разнообразна флора и фауна. Това са Скалистите планини (The Canadian Rocky Mountain Parks) на канадската провинция Албърта и обособените на тази обширна територия национални паркове Банф, Джаспър, Кутеней и Йохо. За да ги посетите е добре да минете по трансканадската магистрала, която пресича ледените полета, катери високите проходи и разкрива прелестите на Северна Америка. По време на това пътуване ще видите в естествената им среда дебелороги овни, лосове, канадски елени, мечки и планински кози.
Провинциите Албърта и Британска Колумбия заемат най-западната част на страната и са две от трите прерийни провинции на страната. Албърта носи името на четвъртата дъщеря на британската кралица Виктория – Луиз Каролин Албърта, чийто съпруг маркиз Джон Камбъл (1845-1914) е четвърти генерал-губернатор на Канада в периода 1878-1883 г. Тук са най-богатите находища на нефт и природен газ на страната.

15-25 май, 19-29 юни, 3-13 юли, 17-27 юли, 7-17 август, 21-31 август , 31 август-10 септември, 14-24 септември, 21-30 септември, 30 септември-10 октомври 2019 г.

Места, които ще бъдат посетени: Ванкувър, Виктория, Калгари, Едмънтън, Джаспър, Банф, Британска Колумбия, Албърта, Скалистите планини. Обиколката започва от Едмънтън и приключва във Ванкувър.

Програма

1. ден
Пристигане в Едмънтън – столица на провинция Албърта вечерта. Самостоятелен трансфер до хотел 3* в центъра на града. Свободно време.

2. ден
Закуска. Денят е посветен на Едмънтън – столица на Алберта, провинцията на прерията. Градът е свидетелство за културния ръст и просперитета на северните градове на Канада. Първо запознанство с града, който се намира на 52-я паралел. Със своите близо 700 000 жители той се вписва в категорията „голям град” за стандартите на континента. Провинция Албърта е една от най-богатите в Канада и в Северна Америка заради огромните залежи на нефт и природен газ. По производство и износ на природен газ е на второ място в света. Затова и канадците от Албърта и по-специално столицата Едмънтън се радват на изключително ниски цени на бензина от 51 канадски цента (около 70 ст.) на литър. Едмънтън е известен с най-ниските разходи за живот – данъци, цени и наеми на къщи и апартаменти, разходи за социални и здравни осигуровки и др., в сравнение с останалите големи градове в Канада. Месечният наем за апартамент е средно около 525 канадски долара (736 лева), а годишният наем на къща между четири и шест помещения е 10 хиляди канадски долара (14 хиляди лева).
Нощувка.

3. ден
След закуска в хотела посетете парламента на провинцията със заобикалящите го паркове, паметници, фонтани. После посетете „осмото чудо на света“ – Уест Едмънтън мол (West Edmonton Mall) – най-големият търговски и развлекателен център в света. Под неговата стъклена шапка се е разпрострял уникален мини-град с 800 магазина, 110 заведения за хранене, 27 киносалона, тематични паркове, езеро с подводниа, хотел, ледена пързалка, игрище за миниголф, изкуствен климаторен курорт и много други атракции. Паркингът към мола има 20 000 паркоместа и е най-големият на планетата. Средно 22 милиона души го посещават всяка година.
Трансфер и настаняване в хотел 3*в Джаспър, уютно градче сред планините. Нощувка.

4. Ден
Национален парк Джаспър е едно най-дивите и красиви места на планетата. Той се простира върху площ от 10 878 кв. км в Канадските скалисти планини, които са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще откриете редица шедьоври на природата – от горещи извори до ледници, пълноводни езера и изумителни водопади. Паркът привлича любителите на скалното катерене, риболова, дивото къмпингуване и конната езда. Ще имате близки срещи с обитателите на парка – лосове, елени, планински кози, понякога – и мечки.
Нощувка.

5. ден
След закуска в хотела отново се отправяте на експедиция сред природата. Ще преминете през ледникови полета и клисури, ще се изкачите на заснежени планински върхове, ще видите смарагдови езера и водопади, планински реки с кристално чиста вода. Време за снимки на най-живописните гледки. Пътуването ще премине по магистралата Айсфелд Паркуей (Icefields Parkway) – панорамен път, който свързва Джаспър с национален парк Банф. Ще видите уникалния ледник Сolumbia Icefield – най-големият юг от Арктика. По желание и предварителна заявка едно необикновено приключение – пързаляне с кънки по леденото поле Амфиби.
Настаняване в хотел 3* в района на курортното градче Банф. То се намира на 126 км западно от Калгари и на 58 км източно от ез. Луиз. Името на града и на резервата идва от шотландския град Банфшир, който е родно място на двама от първите директори на Канадските тихоокеански жп линии. Националният парк съществува като природна съкровищница още от 1885 г. и е първият признат за такъв в Канада. Прочут е с двете си езера Луиз (Louise) и Морен (Moraine), обградени от извисяващи се заснежени планински върхове, които се отразяват в техните нефритнозелени води (продуктът на богатите на минерали наноси, отмивани от околните ледници). От двете по-популярно е първото, заради голяма ски територия и знаменития хотел „Феърмонт Шато Лейк Луиз“ – най-прочутият хотел в Скалистите планини.

6. ден
След закуска отпътуване за Калгари. Разглеждане на Канадския олимпийски парк – мястото, където се проведоха ХV зимна олимпиада през 1988 г.
Със своите 1 млн. жители Калгари е най-големият град на провинция Албърта, известен като център на зимните спортове и планинския туризъм. Обиколката на града включва
Парк-стадион „Стампид”, университета, кулата. Свободно време в града. Завръщане в хотела. Нощувка.

7. ден
Закуска и отпътуване за езерото Луиз. Леденият басейн е разположен в Национален парк Банф на 5 км от едноименното селце и магистралата, която пресича цяла Канада. Езерото носи името на принцеса Луиз Каролина Алберта (1848-1939), четвъртата дъщеря на кралица Виктория и съпруга маркиз Джон Камбъл (1845-1914), който е четвърти генерал-губернатор на Канада в периода 1878-1883 г. Езерото е с площ 8 кв. км и се оттича през залива Луис в река Боу. Заливчето е дълго 3 км. През първото десетилетие на 20 век на източния бряг на езерото собствениците на Канадската тихоокеанска железница построяват луксозния хотел Chateau Lake Louise. Екосистемите в националния парк и около езерото Луис са изключително разнообразни. Не само планината с пещерите и иглолистните гори, но и животът в тях са поставени под закрила от държавата.
По желание спускане със ски на фона на великолепната панорама на Долината на десетте върха.
Продължаваме по трансканадската магистрала Айсфелд Паркуей към национален парк Йохо. По пътя фотопауза на спиращото дъха езеро Емералд – цветът се дължи на прахообразния варовик, който се намира във водата. Прекосяване на планината Селкърк и резервата на ледника в Британска Колумбия. Нощувка.

8. ден
След закуска отпътуване към крайбрежието на Британска Колумбия. По пътя фотопаузи на живописни места. Пристигане във Ванкувър „Pacific Pearl“, считан за един от най-добрите места за живеене. Градът е на малко повече от 150 години. Крайбрежието първоначално е било дом на скуомиш, мускуеам и други индиански племена, известни със своите тотемни стълбове, които могат да се видят на различни места из града. Днес Ванкувър е голям индустриален център, разположен там, където река Фрейзър се влива в Тихия океан. Пристанището е най-голямото в страната с обработени над 77 милиона тона товари и над 910 000 преминали пътници. То е неразделна част от града, в което акустират лодки, увеселителни яхти и круизни кораби. Над всичко това се извисява небостъргачът „Харбър Сентър“, със своята кръгла площадка за наблюдения на 130 м височина, до която се стига с външен стъклен асансьор. Оттам се открива панорамна гледка към града и заобикалящите го води и острови. В далечината пък се вижда обвитото в облаци било на планината Норт Шор.
Настаняване в хотел 3* в центъра на града. Туристическа обиколка. Тя започва от Стенли Парк, един от най-големите обществени паркове в Северна Америка, обявен за парк номер 1 в света за 2014 г. Той е разположен на полуостров в залива Бурард върху 1000 акра. Известен е с колекцията си от индиански тотеми, вековни дървета, градини с прекрасни цветя, площадки за децата, игрище за голф, алеи за велосипедисти и множество други атракции. Посещение на стария град Гастаун (Gastown) със запазените викториански сгради, малки улички, антикварни магазини и художествени галерии, на Даунтаун (Downtown) и на Кенада Палас (Canada Palace) – живописен кей на круизни кораби .

9. ден
Закуска и круиз до столицата на провинция Британска Колумбия – Виктория, разположена на остров Ванкувър. Туристическа обиколка на живописния град, запазил духа на Британската империя – парламента, известния Empress Hotel, преминаване през престижните квартали на града и живописните крайбрежни зони. Климатът е мек и приятен през цялата година. Възможност за посещение на Ботаническа градина Butchart * (плащане на билети – на място). Завръщане във Ванкувър. Нощувка.

10. ден
Закуска. Трансфер до летището за полет до София през Париж. Кацане в София на следващия ден в 16:45 ч. (моля, разгледайте полетното разписание).

Цената включва

–          9 нощувки със закуски в хотели 3*-3+*. Имената на хотелите ще бъдат обявени на по-късен етап.

–          Всички допълнителни екскурзии и трансфери по програмата.

–          Екскурзоводско обслужване на английски или руски език.     

 

 

Цената не включва

–          Самолетни билети София-Едмънтън и Ванкувър-София (туроператорът може да окаже съдействие за резервиране и купуване на самолетни билети).

–          Трансфер летище-хотел-летище (по предварителна заявка и по желание на клиента).

–          Разрешение за влизане в Канада – 45$.

 

–          Турове и допълнителни атракции, отбелязани „по желание” в програма.

–          Допълнителни услуги в хотелите, извън програмата.

–          Медицинска застраховка.

–          Бакшиши за екскурзовод и шофьор (препоръчва се по 2 канадски долара на ден).

–          Застраховка “Отмяна на пътуване”.

 

Начин на плащане: депозит 50% от пакетната цена при записване. Доплащане до 45 работни дни преди датата на отпътуване.

Изпълнението на програмата не е обвързано с набирането на определен брой туристи. Хотелите по програмата ще бъдат обявени допълнително.

Продължителността на програмата може да бъде удължена или съкратена според желанията на клиентите.

Цените подлежат на потвърждение към момента на резервация.

Срокове за анулации и неустойки:

•    От направата на резервация до 60 дни преди датата на заминаване – 350 щ. долара

•    От 59 дни до 30 дни – 50% от пакетната цена

•    От 29 дни до деня на отпътуване – 100% от пакетната цена.

Необходими документи за издаване на електронно разрешително за пътуване до Канада (еТА)

Задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване. Документът задължително трябва да има поне две свободни страници.

2 актуални снимки с размери 35 мм /45 мм – височината на лицето на снимката да е от 31 мм  до 36 мм.

Документи, които могат да бъдат поискани от канадските власти. Те трябва да бъдат преведени на английски от заклет преводач:

Извлечение на банкова сметка.

Нотариален акт за собственост върху недвижим имот. Служебна бележка от данъчна служба за платен данък сгради и битови отпадъци (препоръчително).

Служебна бележка от месторабота – позиция, месечно трудово възнаграждение, годишен отпуск. Ако сте собственик (съдружник, акционер) в АД, СД, ЕООД, ООД – фирмено решение и актуално състояние на фирмата, ЕИК. Служебна бележка от данъчна служба за платени данъци и осигуровки.