Канадски прелести: Квебек и Онтарио

Защо Канада се превърна в най-мечтаното място за живот и миграция? Страната наистина е огромна – със своите почти 10 млн. кв. км тя се нарежда на второ място след Руската федерация по площ. Същевременно населението и е около 35 милиона души, почти толкова, колкото на Полша. Това прави канадците необичайно гостоприемни и лишени от предразсъдъци по отношение приема на мигранти от цял свят.
Всъщност тази толерантност е исторически обусловена. Територията на днешна Канада е обитавана от хилядолетия от различни местни етнически групи. От края на 15 век британски и френски експедиции изследват атлантическото крайбрежие, а след това се заселват там. В крайна сметка французите отстъпват териториите си на англичаните след края на Седемгодишната война през 1763 г. Канада възниква през 1867 г., когато три от британските колонии са обединени в Канадска конфедерация.
Канада е съставена от провинции: Британска Колумбия, Албърта, Саскечуан, Манитоба, Онтарио, Квебек, Лабрадор, Нюфаундленд, Нова Скотия, Юкон, Северозападни територии и Нунавут. Страната е парламентарна демокрация, както и конституционна монархия. Държавен глава е британската кралица, която има свой представител, наречен генерален губернатор. Най-големите градове в страната са Торонто (Онтарио), Монреал (Квебек), Ванкувър (Британска Колумбия), Отава (столицата), Уинипег (Манитоба), Калгъри (Албърта), Едмънтън (Албърта), Квебек (Квебек), Хамилтън (Онтарио) и Лондон(Онтарио). Всички те са разположени в южната част, защото на север властват студът и ледът.

8 дни/ 6 нощувки в периода 08-15 декември 2018 г. и 27 декември-03 януари 2019 г.

Места, които ще бъдат посетени: Монреал, Квебек, Отава, Торонто и Ниагарския водопад

Програма

1. Ден
Пристигане в Монреал. Трансфер (по желание) до хотел Le Meridien Versailles 4* или подобен. Свободно време. Среща с групата в ранния следобед и пешеходна обиколка на Стария град.
Монреал – най-големият град на провинция Квебек, е много специален, шумен и цветен. Той е една вълнуваща амалгама от френски и английски културни традиции. Разположен е на едноименния остров, на мястото на сливането на реките Свети Лаврентий и Отава. Името на града идва от една от географските забележителности на острова – възвишението Маунт Роял (Mount Royal), което се издига на 232 м, със своите отличителни три хълма. Освен главният остров, Монреал се простира и на 74 по-малки острови.
Основан е на 20 февруари през 1666 г. Днес той е вторият по големина в североамериканската страна и най-големият в провинция Квебек. Населението на града е 1 856 449, а в целия метрополис живеят 3 635 571 (2009 г.). Смята се, че Монреал е четвъртият по големина град в света, в който френският е официален език след Париж (9.6 милиона жители), Киншаса (9.3 милиона) и Абиджан (5.1 милиона).
Канадците казват, че „Монреал е градът на всички светии“. На светии са кръстени освен църкви и катедрали, но и много улици и площади, мостове, училища и болници. Общо около 300 църкви и безкрайно много параклиси могат да се видят в Монреал. Забележителна е църквата Сейнт Джеймс, построена в 1870 година. Тя представлява почти точно копие на катедралата Свети Петър в Рим. Интересна е и църквата Нотр Дам де Монреал, копие на катедралата в Париж

2. Ден
Закуска в хотела. Отпътуване за Квебек – столицата на френска Канада, един от най-старите градове на континента, разположен на около устието на река Сейнт Лорънс.
Обиколка на Стария град – историческия център на Квебек, разделен на Горен и Долен град. През 1608 г. по нареждане на Самюъл дьо Шамплен в горната част е изграден форт Сен Луи през 1608 г., който скоро се превръща във военен и административен център на бъдещия град. В Долния град се настаняват английски и френски търговци и занаятчии. Повечето запазени сгради в историческия център на Квебек носят духа на тази епоха. Днес туристическите обиколки включват Градския съвет, Семинарията, Августинския манастир, хотел „Квебек“ и катедралата „Св. Анна“. Циклорама на Йерусалим – една от най-големите кръгови картини в света с размери 14х110 м с площ 1540 кв.м, открита близо до Квебек през 1895 г. По нея са работили 6 художници в продължение на 5 години. Пресъздава сцени от живота на евреите през 1 в.
Завръщане в Монреал. Нощувка.

3. ден
Закуска в хотела. Туристическа обиколка на Монреал – подземния град, Ораторията св. Йосиф е най-голямата църква в Канада. Базиликата е известна най-вече с връзката си с легендарния „брат Андре“, който извършва чудодейни изцеления. Сградата е компилация на различни архитектурни стилове. Причината е, че първоначално през 1914 г. е била замислена като крипта. Строителството и обаче завършва през 60-те години, което позволява редица архитектурни влияния. Музеят на ораторите, разположен на ниво 5 на базиликата, показва постоянни и временни експонати.
Следобед отпътуване за Отава. Кралица Виктория посочва този град за столица на отвъдморската колония на 31 декември през 1857 г. Настаняване в хотел Capital Hill Hotel & Suites 3* или подобен.

4. ден
Закуска в хотела. Обиколка на Отава (на английски Ottawa) – четвъртият по големина град в страната. Интерес представляват каналът Редю, който протича през града, сградите на парламента и на кметството, пазарът Хилт Буярд, музеите на цивилизациите и на войната. Градът се намира в източната част на най-населената провинция Онтарио, на едноименната река (на френски: Rivière des Outaouais; на английски: Ottawa River). Името произлиза от думата adawe и означава „търгуване“. Първоначално в града се заселват ирландци и французи и Отава става мултинационален град с разнообразно население. Населението на града е 883 391 човека, а цялата столична община има 1 236 324 жители (по данни от 2011 г.).
Круиз по река Св. Лорънс, който се влива в едноименния залив.
Отпътуване за Торонто. Настаняване в хотел Toronto Don Valley 3* или подобен.

5. ден
Закуска в хотела. Запознаване със забележителностите на Торонто – обиколка на града. Над него се откроява кулата CN със своите 553 метра, открита през 1976 г. Интерес представляват Ианг стрийт, която започва от брега на езерото Онтарио до река Рейни ривър, паркът „Канадските чудеса“ край езерото Онтарио; Дъндас скуър, улицата на изкуствата Куийн стрийт уест, историческата местност Дистилъри дистрикт, огрмният търговски център – Ийтън сентър. Обиколка из Италианския квартал (Колидж стрийт уест (College), Гръцкия квартал (Danford), Китайския квартал (Spadina), Индийския квартал (Jerard), Португалския квартал и др.

Следобед – трансфер до Ниагара Фолс. Настаняване в хотел Niagara 3* или подобен. Круиз по река Ниагара (по желание и според сезона, плаща се на място). Вечерта – Ниагара в светлина.

6. ден
Закуска. Ниагарския водопад – най-известният водопад на планетата. Името, което му дават ирокезите, означава „гърмяща вода“. Разположен е на територията на две държави – Канада и САЩ, между градовете близнаци с еднакви имена Ниагара Фолс. Водопадът условно се дели на три части: Канадски водопад или Подковата – заради формата, Американски водопад и Брайдъл Вейл. Огромната каскада се е образувала през ледниковата епоха преди 10 000 години. Вследствие на ерозионни процеси той се е преместил с няколко километра на юг.
Свободно време за разходка и отдих. Нощувка.

7. ден
Закуска. Освобождаване на хотела Трансфер до летището в Торонто (по желание) за полет до София. Пристигане в България на следващия ден.

Цената включва:

6 нощувки със закуски.

Трансфери по програмата.

Всички екскурзии.

Екскурзоводско обслужване на руски или английски език.

 

Цената не включва:

Медицинска застраховка;

доплащане за посрещане в Монреал и изпращане в Торонто;

разрешение за влизане в Канада – 45$;

входни такси за туристически атракции и музеи;

бакшиши – препоръчително е по 2 канадски долара за шофьор и екскурзовод на ден.

Начин на плащане: депозит 50% от пакетната цена при записване; доплащане до 45 работни дни преди датата на отпътуване.

Необходими документи за издаване на електронно разрешително за пътуване до Канада (еТА): 

задграничен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на тръгване (да има 2 свободни страници);

2 бр.актуални снимки с размери 35 мм /45 мм – височината на лицето на снимката да е от 31 мм  до 36 мм;

извлечение от банкова сметка;

документи за недвижима собственост – служебна бележка от данъчна служба за платени данъци върху притежаваните имоти (препоръчително);

служебна бележка от местоработата за заемана длъжност, отпуск и месечно трудово възнаграждение. Ако сте собственик/ съдружник във фирма, фирмено решение, актуално състояние на фирмата, ЕИК, служебна бележка от данъчна служба за липса на задължения. Всички тези документи се предоставят, в случай че бъдат поискани от канадските власти. Те трябва да са на английски език.

 Срокове за анулации и неустойки:

•    От направата на резервация до 60 дни преди датата на заминаване – 350 щ. долара

•    От 59 дни до 30 дни – 50% от пакетната цена

•    От 29 дни до деня на отпътуване – 100% от пакетната цена.

 

Забележки

Новогодишната програма може да бъде променяна според желанието на клиента.

Туроператорът си запазва правото за промени в реда на екскурзиите. Изпълнението им  обаче е гарантирано.

След края на програмата в Канада туристите може да пътуват и до Ню Йорк по желание.

Трансферът до летището или до град Торонто се заявява предварително. Използва се совалка или частен трансфер.