Монголия. Децата на Чингиз хан

Монголия,  Азия и Тихи океан

За голяма част от света Монголия е енигма. Земята на страховития Чингиз хан, на Златната орда, необятните степи, чистата природа, стадата диви коне и на най-милите и добросърдечни хора, които ще отворят юртите и сърцата си за всеки гост.

11 дни/ 9 нощувки

ПРОГРАМА
1. ден, 23.08.2017. Отпътуване със самолет от София
Среща на летище София, Терминал 2 в 08.00 ч. Отпътуване с редовен полет на Турски авиолинии по маршрут София – Истанбул в 10 ч. Кацане в турската столица в 11.25 ч. Полет до Улан Батор в 19.10 ч.

2. ден, 24.08.2017. Пристигане в Улан Батор
Кацане на летището в 11.05 ч. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела и настаняване. По обед започва обзорната обиколка на столицата Улан Батор. Ще имате възможността да се потопите в един различен свят, опознавайки историята на тази велика някога империя с посещение на Национално-историческия музей, приютил сведения и артефакти от Праисторията, от времето на Великата монголска империя на страховития Чингиз хан, до периода на доминация на СССР. Следва пешеходна разходка по Централния площад и Парламента. Вечерта ни очаква традиционно фолклорно шоу на ансамбъла „Тумен Екх“ с начало 18.00 ч. Нощувка в хотел Hotel Nine 3* (http://hotelnine.mn/) или подобен.

3. ден, 25.08.2017. Среща с конете Пржевалски (Улан Батор-Национален парк „Хустай“, 130 км)
Закуска. Следва посещение на будисткия манастир Гандантегченлин – най-големият и най-известният от действащите манастири в Монголия, основан през 1838 г., днес дом на 150 монаси. Най-голямата забележителност на храма е величествената 27-метрова статуя будисткия бодхисатва Авалокитешвара. Монасите с готовност ще отговорят на вашите въпроси в Монголския будистки център. Следва почивка и обяд сред природата. Пътуването продължава с посещение на резервата „Хустай“, където ще имате възможност да наблюдавате рядко срещаните порода коне Пржевалски в естествена среда. В полумрака, на границата между деня и нощта, е единственото време, когато можете да ги наблюдавате без да ги безпокоите. Вечеря. Нощувка в монголска юрта в лагер в резервата „Хустай“.

4. ден, 26.08.2017. Старата столица Каракорум
(Национален парк „Хустай“- Хархорин, 270 км)
Закуска. Отпътуване за Хархорин, административен град в долината на река Орхон, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В близост до съвременния град се намират останките на древната монголска столица Каракорум. Имперският град бил разположен на десния бряг на река Орхон върху североизточните склонове на планината Хандай. Легендарният град, основан от Чингиз хан през 1220 г., бил не само столица на обширната Монголска империя, но и важен търговски пункт по Пътя на коприната. Истинската му слава, когато се превръща в световен политически център, настъпва по времето на Угедей, наследника на Чингиз хан. Когато хан Кубилай се възкачва на престола през 1260 г., столицата е преместена първо в Шанду, а после – в Даду (дн. Пекин).
Кратка почивка за обяд в типичен монголски ресторант или в лагера.
Следва посещение на манастира „Ердене Зу“, построен през 1586 г. от монголския княз Абатай хан. Това е най-старият оцелял будистки манастир в Монголия, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Сградата на манастира е издържана в тибетски стил, оградена със стена от 108 ступи.
Денят приключва с посещение на музея в Хархорин.
Вечеря. Нощувка в юрта в типичен за Монголия номадски лагер.

5. ден, 27.08.2017. Живот сред номадите
(Хархорин-манастира „Тихон“, 92 км)
Закуска. От този ден започвате живот на истински монголски номади. Отпътуване към долината Оркон – земя на номади и животновъди, които установяват летните си лагери там. Посещение на манастира „Тихон“. Превозни средства не могат да достигнат до върха на хълма Ондур Улан, затова ще се изкачите пеша до красивия манастирски комплекс. Именно там Занабазар, първият религиозен лидер на Монголия, създава азбуката Сойомбо. Манастирът се намира на 2312 м надморска височина, откъдето се открива прелестна гледка към планинската верига Хангай. Ще си направите пикник сред тази изключителна природа. А през нощта ще гостувате на монголско семейство. Настаняване в юрта за гости. Любезните домакини ще споделят вечерята си с вас. Нощувка.

6. ден, 28.08.2017. Живот сред номадите
(водопада Улан-Цутгалан)
Закуска. Разходка с пони до водопада Улан-Цутгалан, красива 16-метрова водна каскада в долината Орхон. Останалата част от деня ще прекарате с вашия домакин сред животновъдите в долината. Ще се потопите в атмосферата на техния бит, ще се научите да се грижите и доите животните, да правите традиционни млечни продукти или да пасете стадо. Вечерта ще участвате в подготовката на традиционното монголско барбекю Хорхог, което ще бъде и вашата вечеря. Нощувка.

7. ден, 29.08.2017. Пленителните Найман Нуур
(долината Орхон-Национален парк „Найман Нуур“, 260 км)
Закуска. Разделяте се с долината, за да навлезете навътре в полите на планината Хангай. Следвайки криволичещия път на височина 2800 м над морското равнище, пристигаме в Националния парк „Найман Нуур“, познат още под наименованието „Осем езера“. Ще потънете в дебрите на красиви кедрови гори и се наслаждавате на свежия въздух. Не е изключено да видите сняг, дори през август. Настаняване в юрта при местно семейство. Вечеря.

8. ден, 30.08.2017. Пленителните Найман Нуур
(Осемте езера)
Закуска. Ден за почивка сред природата. Ще направите преход, който ще ви отведе до най-красивото и най-голямото езеро Ширийт. След разходката сред природата се завръщате при любезните домакини, където ще имате възможност да се порадвате на малки, но съществени неща в живота, като пиене на чай с мляко или игра на ашици (традиционна игра, наподобяваща игра със зарчета, заместени от животински кости). Това е и последния ден в дома на номадското семейство в планината, с което споделяте всичко от тяхното ежедневие. Нощувка.

9. ден, 31.08.2017. Пустинна местност „Хонго Хан“ или „малкото Гоби“
(Найман Нуур- Хонго Хан, 260 км)
Закуска. Днес ще отпътувате към прекрасните скални образувания Хонго Хан. Паркът грабва със своите полупустинни степи, тайгата, зашеметяващите скални формации и дългите пясъчни дюни, характерни за този сух район, наричан още „Мини-Гоби“.За кратка почивка ще направим обяд- пикник. Следва посещение на манастира „Ердене Хамбин“ от XVII в., построен в планината. Манастирът е издигнат от Занабазар в чест на неговия учител монах Ердене. Настаняване в лагера „Еден“. Вечеря. Нощувка.

10. ден, 01.09.2017. Отново в Улан Батор
(Хонго Хан-Улан Батор, 280 км)
Закуска. Днес ще имате възможност да яздите камили в пясъчните дюни на местността „Елсен Тасархай“, част от „изгубените“ сред планините пясъчни масиви, разпростиращи се на 80 км дължина. Насладете се на уникалната гледка – на препускащи стада диви коне, на обширната степ, на музиката на вятъра, на местните номади, които са неотлъчно до вас в това незабравимо приключение. Следва последен обяд – пикник насред степта. Отпътуване за столицата Улан Батор. Настаняване в хотел. Нощувка.

11. ден, 02.09.2017. Сбогуване с Монголия
(Улан Батор-Истанбул-София 7881 км)
Закуска в хотела.Трансфер до международното летище в Улан Батор. Полет през Истанбул за София в 12.05 ч. Пристигане в София в 20.45 ч.

Полетно разписание
• 28.08.2017 TK 1028 SOF-IST 10.00-11.25
• 28.08.2017 TK 342 IST-ULN 19.10-11.05+1
• 02.09.2017 TK 343 ULN – IST 12.05-17.25
• 02.09.2017 TK1029 IST SOF 1925-20.45

 • Самолетни  билети  за международни  полети  София – Истанбул  – Улан Батор –Берлин – София с включени всички летищни такси и багажи.
 • Трансфери летище – хотел – летище.
 • Всички екскурзии по програмата. 
 • 2 нощувки със закуска в  хотел Hotel Nine 3* или подобен (http://hotelnine.mn/) в Улан Батор.
 • 3 нощувки със закуска, обяд и вечеря  в традиционни  монголски юрти (гер) в лагери, описани в програмата.
 • 4 нощувки със закуска, обяд и вечеря  в традиционни  монголски юрти (гер) за гости при номадско семейство.
 • Транспорт с високопроходими коли-японски 4WD  или руски 4х4UAZ.
 • Шофьор и петрол.
 • Екскурзовод на английски език.
 • Яздене на пони до водопада Улан-Цутгалан.
 • Яздене на камила в местността „Елсен Тасархай“.
 • Местни водачи/екскурзоводи за походите.
 • Входни такси за всички паркове, музеи и обекти посещавани по програмата.
 • Оборудване за храненето на път (сгъваеми маси и столове) и за спане (спални чували).
 • Медицинска застраховка на ЗАД „Армеец“ с покритие 10 000 евро за целия период на пътуването.
 • Водач- преводач от агенцията при мин. 15 туристи. 

·         Туристическа виза за Монголия – 20 USD, международен паспорт с валидност минимум 6 месеца към датата на влизане в Монголия.

 

 • Обеди и вечерите в столицата Улан Батор.
 • Бакшиши.
 • Разходи от личен характер.
 • Телефонни разговори.
 • Турове, неупоменати в програмата.
 • Застраховка отмяна на пътуване на ЗД „Армеец“. 

ü  Задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на пътуването;

ü  депозит в размер на 50% от сумата на човек;

ü  доплащане до 45 дни преди заминаването