Ню Йорк. Градът, който никога не спи

Северна Америка

New York, New York
I want to wake up in a city, that never sleeps
And find I’m a number one – top of the list, king of the hill
A number one*

Милиони хора по смета мечтаят да се събудят в Ню Йорк, както пее в прочутата си песен Франк Синатра. Ню Йорк е чиста енергия. Виждали сте огромните небостъргачи, оживения трафик и ярките светлини по филмите. Голямата ябълка (The Big Apple), както го наричат, е дом на най-изящните музеи, на много и разнообразни ресторанти, на най-новата музика и забавления. Безкрайните тротоари ще ви отведат до улици с кафенета, до уникални дизайнерски магазини и до зелените хълмове на Сентрал Парк. Ню Йорк е любимият град на света.
Ню Йорк е най-гъсто населеният град – 26 000 души живеят на квадратна миля. Градът е дом на 8 млн. жители, разположени на площ от 830 кв.км. Той винаги е бил град на имигранти и около 1/3 от населението са родени извън страната. Грубо тук се говорят около 138 различни езика, а новите етнически територии се появяват из целия град, предлагайки на посетителите интересни културни и кулинарни изживявания. Когато хората говорят за Ню Йорк имат предвид Манхатън, но градът има още 4 квартала – Бруклин, Бронкс, Манхатън, Куинс и Стейтън айлънд.

8 дни/ 7 нощувки

Места, които ще бъдат посетени: Ню Йорк, Вашингтон и Ниагарския водопад

Програма

1. ден
Пристигане в Ню Йорк. Настаняване в хотел 3* в центъра на града.
Ню Йорк е най-големият град в Съединените щати. Разположен е на два острова – Манхатън и Лонг Айлънд. На североизток се намира полуостров Бронкс, а на югозапад – една-трета от Стейтън Айлънд. Разположен на левия бряг на река Хъдсън. Ню Йорк се радва на изключително местоположение. Трите острова са истински естествени защитници на залива, като така образуваната преграда отделя пристанището от Атлантическия океан.
През 1614 г. холандците полагат основите на търговски пункт в Манхатън. С развитие на околностите му, през 1625 г. му дават названието Ню Амстердам. През 1664 г. англичаните завоюват Ню Амстердам и колонията Ню Нидърланд, която назовават Ню Йорк, в чест на принца на Йорк. В съответствие с Декларацията за независимост Ню Йорк е първата столица на Конфедерацията на американските щати. В края на XVIII в. започва реализирането на плана за създаване на градската улична мрежа, основно в Манхатън. именно затова днес не можем да възприемем Ню Йорк без Манхатън. В момента Манхатън има четири зони – Ъптаун (жилищни сгради), Харлем (кварталът на цветнокожите), Мидтаун (междинният град) и Даунтаун (търговски център).
Свободно време. Нощувка.

2. ден
Закуска. Обиколка с автобус за първа среща със забележителностите на Голямата ябълка: Даунтаун (Downtown), паркът „Банъри“ (Battery Park), Уол Стрийт (Wall street), Мемориал „11 септември“, сградата на ООН, Рокфелер център, Пето авеню, Бродуей, Линкълн център, Метрополитен музей и др. Потопете се в атмосферата на Манхатън, влезте в лабиринта от улици северно от парк „Батъри“ и усетете пулса на града и големите пари на Уол Стрийт. Стената е издигната от холандците за защита от индианските нападения. Тя е била центърът на търговията в Новия свят повече от два века.
Завръщане в хотела. Нощувка.

3. ден
След закуска отпътуване за Ниагарския водопад – най-известният в света и най-голям в цяла Северна Америка. Според една от теориите, името са му дали ирокезките племена, живели някога по тези места. В превод означава „гръмотевични води“. Ниагарският водопад се намира на река Ниагара, на границата между САЩ и Канада. От канадска страна е провинция Онтарио, а от американска – щата Ню Йорк. В близост до водопада са разположени две градчета с еднакви имена – Ниагара Фолс. Счита се, че водопадът се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада. Един от тях образува Великите езера. Водата от езерото Ери си пробива път към по-ниско разположеното езеро Онтарио. Именно това дава началото на река Ниагара, която е дълга 56 км. По пътя си реката трябва да преодолее няколко „прага“, един от които е Ниагарския водопад. Той се състои от три по-малки, най-големият от които е Подковата, заради форма си. Намира се на канадска територия. Дължината на Подковата е близо 800 метра. Вторият по големина е Американският водопад с дължината около 320 м. Най-малкият е наречен Воалът на Невестата (Bridal Veil). Той представлява тънка водна струя, която се процежда между скалите и падайки надолу се разширява, наподобявайки ефирен булчински воал. Височината на Подковата и на Американския водопад е около 53 метра. Ниагарският водопад е една от най-вълнуващите туристически атракции. Над водопада е издигнат Мостът на дъгата. Нощем водопада е осветен с разноцветни прожектори и представлява удивително зрелище. На туристите се предлага разходка с корабче до самото подножие на водопада. Най-старото корабче, което прави туристически обиколки на водопада от 1846 година, се нарича „Девата на мъглите“ (Maid of the Mist). Предлагат се и обиколки с хеликоптер. Около водопада има изградени множество наблюдателни площадки, от които се разкриват гледки към различни негови части. Всяка година над 20 милиона туристи посещават тази природна туристическа атракция.
Нощувка в Ниагара Фолс.

4. ден
Свободно време край Ниагарския водопад. Възможност за полет на водопада (заявява се и се плаща на място).
Следобед отпътуване за Ню Йорк. Нощувка.

5. ден
Свободен ден в Ню Йорк. Препоръчваме използването на CityPASS New York (126$), с която спестявате 42% от входните такси за най-големите забележителности на Ню Йорк, като Емпайър Стейт Билдинг, музеите за естествена история, за модерно изкуство, Гугенхайм, Метрополитен, Статуята на свободата и пр.
Посетете парка „Батъри“ (Battery), откъдето се открива великолепна панорама към Нюйоркското пристанище. От него тръгват фериботите за символите на САЩ: Статуята на свободата и остров Елис. Лейди Либърти, както галено я наричат, е проектирана от Фредерик-Огюст Бартолди и Александър-Густав Айфел. Статуята е дарена през 1885 г. като свидетелство за приятелство и като символ на споделени виждания за свободата. Издигната върху гранитен пиедестал върху остров Бедлоу (днес Либърти), статуята е осветена на 28 октомври 1886 г. На север от него е остров Елис, приел близо 12 милиона имигранти между 1892 и 1954 г.

6. ден
Екскурзия до Вашингтон – столицата на Съединените щати. Територията му образува Федерален окръг Колумбия. Градът, основан през 1791 г., е първата планирана столица в света, целенасочено изградена върху мочурливи гористи места. Днес покрай неговата зелена, дълга 3 километра Национална алея се редят най-важните градски паметници и музеи, с Капитолия в източния край, мемориала на Линкълн – в западния край, и монумента на Вашингтон между тях.
Екскурзоводска програма във Вашингтон. Вечерен тур с посещение на Мемориал и Центъра за сценични изкуства „Кенеди“. Нощувка във Вашингтон.

7. ден
След закуска обиколка на Вашингтон. Национално гробище „Арлингтън“ (Arlington National Cemetery) е в близост до Пентагона. То е създадено върху имот на семейството на генерал Робърт Лий, част от имението „Арлингтън хаус“. Земята е отчуждена веднага след Гражданската война. Посещение на Музея на аеронавтиката и космонавтиката, Националната художествена галерия и други забележителности. Обиколка на Капитолия, Библиотеката на Конгреса и Националните архиви.
Завръщане в Ню Йорк. Нощувка.

8. ден
Закуска. Освобождаване на хотели и трансфер (заявява се предварително) за полет до България. Кацане в София на следващия ден.

*Ню Йорк, Ню Йорк.
Искам да се събудя
в града, който не заспива,
да открия, че съм краля на хълма,
първия в списъка,
каймака на тълпата,
на върха на купчината.
Франк Синатра, 1973 г.

Цената включва

7 нощувки със закуски в хотели 3*-3+*;

трансфери по програмата с комфортен транспорт;

всички описани в програмата екскурзии с екскурзовод на руски или английски език;

входни билети за посещаваните туристически обекти;

данъци.

 

Цената не включва

самолетен билет София-Ню Йорк-София (туроператорът може да окаже съдействие за купуване);

бакшиши в хотелите;

доплащане за единична стая 70$/ на нощ;

доплащане за хотели категория 4* 70$/ на нощ, за 5* – 180$/ на нощ;

бакшиш за екскурзовода и шофьорите (препоръчва се по 2$ на човек на ден);

услуги и трансфери, които не са посочени в програмата;

медицинска застраховка

такса за издаване на туристическа виза за САЩ – 160$;

застраховка „Отмяна на пътуване“.

 

Начин на плащане: депозит 50% от пакетната цена при записване; доплащане до 45 работни дни преди датата на отпътуване.

Забележки

Изпълнението на екскурзионната програма е гарантирано. Туроператорът си запазва правото за промяна на последователността на изпълнението им.

Необходими документи за издаване на виза

копие от международен паспорт с валидност най-малко 6 месеца след крайната дата на пътуването, с поне 3 свободни страници за полагане на виза;

дигитална цветна снимка, задължително направена през последните 6 месеца, без очила, забрадки и др. + 1 бр. цветна снимка с размери 50 х 50 мм на хартиен носител. Тя трябва да бъде с квадратна форма с минимална резолюция 600 пиксела и максимална – 1200 пиксела,;

подробно попълнен въпросник за издаване на туристическа виза.

Моля да имате предвид, че посолството може да изиска допълнителни придружаващи документи, като актове за раждане на деца, банкови референции, документи за имотно състояние, фирмено решение и актуално състояние на фирма, брачно свидетелство.

При отказ от виза се удържа таксата за виза+50 лв. технически разходи.

Туровете са на английски или руски език.

Пътуването не е обвързано с набирането на определен брой туристи. Водач от България се предвижда при група над 15 човека.

Настаняването е в хотели 3*-3+*. Имената им ще бъдат оповестени допълнително.

 

Срокове за анулации и неустойки:

•             От потвърждаване на резервацията до 60 дни преди датата на заминаване – 350 щ.долара.

•             От 59 дни до 30 дни – 50% от пакетната цена

•             От 29 дни до деня на отпътуване – 100% от пакетната цена