Персия. Бисери в прахта

Иран,  Азия и Тихи океан

От твойта глътка тази почва на бисер скъп се претвори –
но жалко, че за тебе всеки по-евтин е от стойността
Хафез Ширази

Персия (дн. Иран) е енигма за европееца. И поради това е често подценявана, въпреки своето впечатляващо историческо минало и безценно литературно наследство, завещано от изтънчени ислямски поети, като Фирдоуси, Омар Хаям и Хафез Ширази. На територията на днешен Иран са възникнали най-древната човешка цивилизация и първа държава през 28 в.пр.н.е. Иранската литература, прочута с безсмъртните газели и рубаи, философията, медицината, астрономията, математиката и изкуството са фундаментът на ислямската цивилизация. Днес гледаме на Иран като на страна с огромни и запаси от нефт и природен газ. Страната на аятоласите.

10 дни / 7 нощувки

Маршрут: София-Истанбул-Техеран-Кашан-Абаяне-Исфахан-Язд-Шираз-Пасаргад-Персеполис-Шираз-Истанбул-София

Програма

1. ден, 26.10.2018
Среща на Терминал 2 в 19.40 ч. за полет до Истанбул в 21:40 ч. Кацане в 23:05 ч., кратък престой на летището.

2. ден, 27.10.2018 г.
Полет за Техеран в 01:30 ч. Кацане на международното летище „Имам Хомейни” в 05:00 ч. Следва закуска. После – панорамна обиколка на Техеран с разглеждане на Вратата на Иран „Азади” – кула, изградена от 8000 блока бял мрамор, Националния музей на Ирани Музея за скъпоценни камъни. По време на обиколката ще имате свободно време за обяд, след което ще бъдете настанени в хотела. Вечеря и нощувка.

3. ден, 28.10.2018 г.
Закуска в хотела. Денят е посветен на Техеран, столица на Иран от 1800 г., която включва двореца „Голестан“ – един от най-старите, служил за резиденция на династиите Сафавид и Занд, известен още като „Мраморния дворец“ и Двореца на розите. Сградата е част от историческата цитадела на града. Изграждането и започва през 16. век по време на управлението на Тахмаспа I. Комплексът е разделен на вътрешна и външна част. Първата включва Дар ал Хукумат (държавна сграда) и голям двор на територията, на който се намират административни и съдебни сгради. Най-забележителна е „Мраморната зала“ – със стени, покрити с уникални стенописи, построена през 1806 г.
Свободно време. Вечеря и нощувка.

4. ден, 29 октомври 2018 г.
Закуска. Отпътуване за Исфахан (~450 км). Стара персийска поговорка казва: „Исфахан е половината свят“ (Esfahān nesf-e- jahān ast). По пътя спираме в Кашан, който е на 220 км от Техеран. Градът бил център за производство на висококачествена керамика и теракота през 12.-14. век. Голямо земетресение изравнява града, построен от шах Абас Първи Велики, и взема около 8000 жертви през 1778 г. Сградите са построени наново от династията Каджар.
Посещение на градината Фин, една от най-старите в Иран, чието строителство е завършено през 1590 г. Според някои изследователи тя е създадена по-рано от династията на Сефевидите и впоследствие преместена на сегашното ѝ място. Една от най-значимите постройки в градината е банята, в която през 1852 г. е убит Амир Кабир, канцлер на Иран, считан за „първия реформатор”. На няколко пъти градината е изоставяна до 1935 г., когато е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Обиколката продължава с посещение на къщата Табатабайе, построена през 1880 г. Този дом на търговци на килими се състои от 40 стаи, 4 двора и мазета, 3 бадгира (съоръжение, което е един от символите на персийската архитектура и служи за проветряване, охлаждане и овлажняване на въздуха в помещенията) и 2 ганата (изкуствено подземно иригационно съоръжение, което осигурява достъп до вода, възникнало още в древна Персия).
Отпътуване за Исфахан. Разположен в средата на Иранското плато, градът става център на търговията с коприна и памук през IX в. Исфахан е и най-богатия град в Иран на произведения на изкуството. През XVII век Абас Велики, при чието управление Персийската империя преживява културен разцвет, построява многобройни джамии, дворци и градини, които са и част от днешния чар на града. Посещение на известния и втори по големина в света открит площад след „Тянанмън“ – „Нагш-е-Джахан“ („Ликът на света“) или т.нар. Площад на имамите. Площадът е дълъг 560 м в посока север-юг и 165 м – в посока изток-запад. Съвременният му облик се е оформил през 16.-17. век, когато Исфахан бил столица на Сефевидски Иран и на шах Абас I Велики. Любопитно е, че площадът, който днес е основен търговски център, бил използван и за игра на поло. Около площада се издигат дворецът “Али капу”, джамията на Шейх Лотфоллах, и големият покрит пазар “Кейсарие” (“Царския”).
В източния край на площад Нагш-е-Джахан се намира джамията на Шейх Лотфоллах, построена от шах Абас I. Тя е била предназначена за лична джамия на кралския двор и по тази причина няма минарета и не е толкова голяма. След посещение на джамията на „Шал От Аллах” ще се разходите в парка „Али Капу”. Обиколката ще завърши с двореца, построен в началото на XVII в. и служил на монарха Шах Абас I за място за посрещане на чуждестранни гости и местни благородници. Високият 48 м дворец Али Капу, построен от шах Абас I Велики през XVI в., първоначално бил проектиран като Висока порта. На шестия етаж се намира акустичната стая с дълбоки кръгли ниши в стените, които му придават неповторима акустика. Самите стени са украсени от придворния художник Реза Абаси и негови ученици.
Вечеря, след което настаняване в хотел 4*. Нощувка.

5. ден, 30.10.2018 г.
Закуска. Целодневен тур на Исфахан. Екскурзията ще започне с посещение на Арменския квартал или наричан още „Джулфа”, където шах Абас I заселва над 150 000 арменци, като им предоставя защита от системните нападения на Османската империя. Шахът се нуждае от уменията им на търговци, предприемачи и хора на изкуството, като им гарантира религиозна свобода. Арменците населяват региона от XVIII в., когато религиозната свобода в Иран е вече разрешена. Посещение на главния храм в арменския квартал – катедралата Ванк, построена между 1606 и 1655 г. и посветена на всички преселници, които шах Абас I приема „Джулфа“. Катедралата носи характеристики на християнски и мюсюлманска архитектура. Пълното и име е Катедрален храм на Светите сестри, а името „Ванк“ означава на арменски „храм“ и е станало нарицателно за църквата в цял Исфахан.
Ще видите съвсем различна архитектура, начин на поведение и облекло от жителите на този район. Посещение на двореца Чехел Сотун. Обиколката продължава с посещение на Чехел Сотун – дворецът на 40-те колони. Построен е през 1647 г. от шах Абас II, като резиденция за забавления и почивка. Един френски пътешественик от XVII век, Жан-Батист Таверние, в мемоарите си многократно споменава за прием в Двореца на 40-те колони. Впечатлява елегантната фасада на сградата – двадесет стройни осмоъгълни тринадесет метрови колони поддържат входа и. Те се отразяват във водите на фонтана пред двореца и създават впечатлението, че двойно повече, откъдето идва и името му.
Посещение на джамията Джамех или т.нар Петъчна джамия. Тя е резултат от дългосрочно строителство, реконструкция, разширения и допълнения. Основана е около 771 г. и завършена чак през миналия век. Джамията е с четири айвана (пространство под цилиндричен свод, затворено от три страни, чиято четвърта страна с цялата си ширина и височина е отворена към вътрешен двор или зала). Четирите айвана са ориентирани към четирите посоки на света и символизират четирите тълкувания на Корана. През 1086-87 г. Низам ал-Мулк (ирански държавник в началото на 11. век) строи купол в южната част на джамията, за да подслони михраба. Една година по-късно се появява нов купол, на север, построен от съперника на Низам ал-Мулк – Тадж ал-Мулк. Функцията на този куполна камера е неизвестна, но със сигурност е построен, като пряк ответен удар на южния купол с твърдението, че е шедьовър в персийската архитектура заради, своята структурна яснота и геометричен баланс.
Свободно време за обяд, след който ще се разходите из града и ще се запознаете с историята на прекрасните мостове с аркади, построени над река Заянде руд, която за разлика от много други ирански реки, е пълноводна през цялата година. Ще видите отблизо най-забележителния от тях „Си-о-Се” ( Мостът на 33-те арки), построен през XVII век.
Завръщане в хотела, вечеря и нощувка.

6. ден, 31.10.2018 г.
Закуска. Отпътуване за Язд (325 км) – градът на вятърните кули и зороастрийските храмове. По пътя спирка в Мейбод, където ще подетите древната крепост Нарин, както и т.нар. Ледени къщи – гениално изобретение на местните за съхраняване на лед по време на горещото лято. Продължаване към Наин и посещение на Главната джамия, една от най-старите в Иран от IX век.
Пристигане в Язд – един от най-древните градове в света. Той заема оазис, притиснат между пустините Дащ е Кявир и Дащ е Лут. Известен е с оригиналната архитектура на глинените къщи, древните паметници на зороастрийската религия и големия брой вятърни кули (бадгири). По време на мидийската империя той е известен с името Исатис или Издис. При управление на персийската династия на Сасанидите се нарича Яздангерд, най-вероятно кръстен на името на владетеля Яздегерд I, на когото се приписва неговото основаване. Селджуките дават на града името Дар-ал-ебаде. Самата дума „язд“ е свързана с възхвала, поклонение и Бог, поради което в персийската интерпретация името на града се възприема като „Града на Бога“. След арабското завладяване на Иран, много зороастрийци мигрирали към Язд от съседните провинции. След плащане на определен откуп на жителите на града е позволено да останат зороастрийци след неговото завладяване, но ислямът постепенно се превръща в доминираща религия в града. Панорамна обиколка на града с разглеждане на две свещени за зороарийците места – Кулата на мълчанието и Храма на огъня, където се поддържа постоянно запален огън от 470 г. до днес. Храмовете на огъня първо са възникнали по време на династията на Сасанидите. Огънят е проява на бога на доброто Ахура Мазда (в зороастризма), осветен от шестнадесет различни източници и създаден от мълния. Над входа на сградата е поставена птица-човек, символ на Зороастър. В едната ръка държи пръстен, който символизира вярност, докато с другата ръка указва почит и уважение. Крилата имат три слоя пера, отразявайки зороастрийското убеждение, че трябва да се мисли, говори и действа правилно.
Настаняване, вечеря и нощувка в хотел 4*.

7. ден, 01.11.2018
Закуска. Запознаването със забележителностите на Язд продължава с с посещение на главната джамия, музея на водата и на един от бисерите на персийската архитектура – религиозния комплекс Емир Чакмак и градините Долат Абад, построени около 1750 г. Дългият басейн е сгушен в сянката на високи кипариси и води до главния вход. В павилиона се намира най-високата вятърна кула (бадгир), която се вижда от километри. Всъщност тя е древен архитектурен елемент, който позволява ефективна вентилация без да се използват механични движещи елементи. Предназначен е за проветряване и охлаждане на жилища и джамии и представлява масивна кула обикновено с четири стени, по-рядко със шест и осем. На върха на един хълм, откъдето се открива гледка към Язд, се извисяват две кули с прости цилиндрични стени – т.нар. Кули на мълчанието. Тези кули, известни като дакма, са следващата ни спирка. Тук е мястото, което зороастрийците на Язд са използвали за ритуал, известен като небесно погребение.
Свободно време за обяд и отпътуване към Мехриз, а от там – за пустинята. Настаняване в Zein o din Caravanseray. Вечеря и нощувка.

8. ден, 02.11.2018 г.
Закуска. Отпътуване за Абаку Сити, където ще видим 4000 годишни кипариси. По пътя ще посетите Пасаргад, древната столица на ахемедийската империя на Кир Велики, основател на древната персийска империя. Археологическият обект съдържа мавзолея на Кир II и руините на неговия кралски дворец. Пристигане в Шираз, настаняване в 4*, вечеря и нощувка.

9. ден, 03.11.2018 г.
След закуска отпътувате за град Персеполис. Останките му са разположени на 70 км североизточно от град Шираз. В превод името на града означава „градът на персите“. Предполага се, че строителството му е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I и продължава около 70 години. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. И след това градът продължава да служи за столица на провинция Персия, но скоро е изоставен и центърът на областта е пренесен в съседния Истахр. През 1979 г. останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дарий I наредил изграждането на ападана (залата за приеми) и залата на съвета (т.нар. „Тройна порта“), както и основната имперска хазна. Те са били завършени по време на царуването на сина му, Ксеркс I (485 – 465 пр.н.е.). Строителството на сградите продължават до падането на Ахеменидската империя. Разкриването на Персеполис започва едва през 1930 г., когато археологическа експедиция от САЩ разкопава монументалното стълбище, водещо до ападана. Именно фактът, че това откритие е направено след изкопаването на осем метров слой от пепел, служи за доказателство, че градът е бил опожарен от Александър Велики. В съкровищницата на двореца е открит архив от глинени плочки с клинопис, по които историците възстановили уредбата и начина на управление на Персийската империя.
Посещение на кралските гробници от династията на Ахеменидите – Нагш-е Ростам и Нагш-е Раджаб. Гробниците понякога се наричат Персийските кръстове, заради формата на фасадите им. Входът към тях е в центъра на всеки кръст, откъдето се влиза в малка камера със саркофага на владетеля.
Продължаваме тура с посещение на Накш-и Рустам или „Скалния град”. Тук се намират Кралските гробници на четиримата Ахеменидски владетели Дарий Велики, Ксеркс, Артаксеркс и Дарий Втори. Гробниците са издълбани в самата скала и по тях може да се видят различни барелефи и надписи с имената на владетелите.
Завръщане в Шираз. Посещение на джамията „Насир ол-Молк”, популярна с декорациите и възхитителната си архитектура. Ще влезем в Мавзолея на известния персийки поет Хафез (живял през 14в), чиито части от литературни творби се цитират и днес от местните хора в пословици и поговорки.
Турът завърша с посещение на градския пазар, който е най-големитя в Иран. Търговците тук казват, че пазара е отворил врати в началото на 18 век и досега не е затварял врати, нито за ден. На входа на пазара ще видим и едноименната джамия „Вакил”, построена по същото време.
Вечеря. Освобождаване на хотела и трансфер до летището на Шираз.

10. ден, 04.11.2018 г.
Полет за Истанбул в 03:05 ч. Кацане в турската столица в 06:55 ч. Полет за София в 08:35 ч. Пристигане в България в 08:50 ч.

     

 • Самолетни билети София – Истанбул – Техеран – Шираз – София с включени летищни такси.
 • 7 ½ нощувки със закуски в 4* хотели по маршрута – 2 нощувки в Техеран, 2 нощувки в Исфахан, 1 нощувка в Язд, 1 нощувка в пустинята и 1 ½ нощувки в Шираз.
 • 8 вечери в хотелите / местни ресторанти.
 • Трансфери летище – хотел – летище.
 • Всички екскурзии и посещения описани в програмата.
 • Входни такси за всички обекти по програмата;
 • Климатизиран транспорт по време на целия маршрут в Иран
 • Бутилка минерална вода за всеки ден по време на преходите
 • Водач от България
 • Медицинска застраховка на ЗАД „Армеец“ за целия престой с покритие 10000 евро.
 • Виза за Иран – 75 евро, която се полага на летището в Иран.
 • Обеди.
 • Бакшиш – 50 евро за целия престой.

•             международен паспорт с минимална валидност 6 месеца след датата на връщане от екскурзията

•             четири снимки в паспортен формат

•             попълнен визов формуляр. ТО съдейства за попълването

•             за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители.

•             депозит в размер на 600€ / 1174 лв. на човек

•             доплащане до 30 работни дни преди датата на отпътуване