Португалия и Испания. Отвъд очевидното

Португалия,  Испания

Круизът по река Дуро е сочен за един от десетте най-добри речни круизи в света. Той ще открие през вас една непозната Иберия. Португалия и Испания извън отъпканите пътеки и обичайните маршрути – средновековни селища и живописни масиви с лозя.
Реката извира от Иберийските планини в провинция Сория (автономната област Кастилия и Леон) и тече на запад, като изминава 897 км. Накрая се влива в Атлантическия океан посредством естуар край португалския град Порто. Именно от там започва пътешествието с включени 7 вълнуващи екскурзии, винени дегустации, фламенко и фадо.

Програма

1. ден, 22.10.2018
Настаняване на круизния кораб, който е на котва във Вила Нова де Гая на срещуположния бряг на река Дуро срещу Порто. Корабът отплава в 17.00 ч.

2. ден, 23.10.2018
Закуска на борда. Първата спирка е местна изба, разположена в сърцето на винения район Дуро – най-старият географски деклариран регион за производство на вино. Дегустация на вина и местни специалитети.
През 1756 г. маркизът на Помбал пръв очертал граница около лозарските масиви по долината на Дуро. Традицията да се отглеждат лозя и производството на вино е от незапомнени времена. През 11 век Хайнрих II Бургундски подменя местните сортове и ги заменя за донесени от Бургундия. Произведените вина не се отличават с особено изискан вкус. Всичко се променя през 1703 г., когато вследствие на търговската война между Англия и Франция, на острова започват да се търсят португалски вина. За да удължат годността им производителите започнали да прибавят бренди, което придава този неповторим вкус.
Посещение на жп станция в град Пиняо. Историческата сграда е покрита с теракотени пана в стил азулежу, които показват традицията на отглеждане на грозде и производство на вино.
Вечеря и фолклорна програма на борда. Нощувка в Пиняо.

3. ден, 24.10.2018
След закуска екскурзия до Кастело Родриго, едно от 12-те Национални монумента на Португалия от 1992 г. Руините се издигат до градчето Фугейра ди Кастело Рудриго – средновековно градче със сгради, чийто фасади са издържани в стил Мануелин, вдъхновен от Великите географски открития по времето на крал Мануел I в началото на 16 век. Посещение на крепостта Родриго, чийто основи са поставени от римляните, и достроена от крал Алфонсо IX през 9 век.
Следобед корабът ще акостира във Вега де Терон, близо до испанската граница. Традиционната капитанска вечер.

4. ден, 25.10.2018
След закуска тур до стария университетски град Саламанка, наричан „историческото лице на Испания“, разположен в района Кастиля и Леон, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Основан от келти, превзет от римляни, окупиран от маври, той става християнски 12 век. Университетът на Саламанка, е създаден през 1218 г. от крал Алфонсо IX и е най-старият на иберийския полуостров. Уникалната атмосфера на града се дължи на историческото му наследство. Повечето постройки са от епохата на Ренесанса. За тях е използван специфичен местен варовик от селцето Виламайор, който блести на слънцето. Именно той спечелва прозвището Ла Дорада или „Златният град“.
Свободно време и обяд, по време на който ще гледате горещо фламенко шоу.
Следва очаква разходка. Тя ще започне от главния площад Плаза Майор, изграден през 18 век и използван за кориди някога. Следва Къщата с раковините – готическа сграда от 1493 г., символизираща свързването на две знатни фамилии чрез брачен съюз, чиито хералдически символи – раковините и лилиите, украсяват фасадата. Разходката продължава край университета, чиято фасада е украсена в богатия стил платареско. Възможност да надникнете в аудиториите и бароковото патио (с предварителна резервация – 8 евро). Последната ви спирка е Новата катедрала, построена между 1513 и 1733 г. в готически стил, на мястото на старата от 12 век.
Завръщане на кораба, който ни очаква в Барка д`Алва, където ви очаква вкусно португалско барбекю.

5. ден, 26.10.2018
Тази сутрин ще плавате от Барка д`Алва до Фоз Тавора. Дегустация на портвайн в местна изба. Следва екскурзия до Ламего – малък, пъстър и чаровен град, разположен в основата на едноименния хълм. Тук Алфонсо Енрике е провъзгласен за крал през 1143 г.
Жителите на града се гордеят с катедралата си в португалски барок, посветена на Дева Мария и построена през втората половина на 18 в. върху много по-стар параклис. Тя се извисява на върха на хълма. До нея отвеждат 700 стъпала, декорирана със сини и бели плочи. Светилището на Девата е най-важното място за поклонения в Португалия. Пилигримите започват да идват в града още през 14 век при малък параклис, посветен на Свети Естевао. През 16 век се взима решение за построяване на нова църква, върху стария параклис, който вече бил в руини. Местния архиепископ донася образа на Девата Лечителка от Рим и мястото веднага добива популярност. През 18 век започва да се гради и светилище, което е завършено два века по-късно.
Ламего е и истински гастрономически рай, известен със своите bola de Lamego – хляб пълен с пушена шунка, печено яре на фурна, местните кейкове и прочутото газирано вино Рапосейра.
Корабът е закотвен в пристанището на Песо да Регуа.

6 ден, 27.10.2018
Днешният ден е посветен на двореца Матеуш с едноименните градини – шедьоври на португалския барок, построени през 1745 г. Те са част от културната фондация Каса де Матеус, която се грижи за тяхната реставрация, проучва дворцовите архиви и организира културни събития, като концерти и летни фестивали. Ще бъдете впечатлени от резбованите тавани от кестен, изящните английски и френски мебели от 17 и 18 в., от хилядите томове ценни книги в библиотеката, от сребърните реликварии и прекрасния олтар от 17 в. на параклиса, както и картините от същия период. Разходка в прекрасните градини на двореца.
На връщане към кораба ще се любувате на пейзажите с лозови насаждения, а после ще отплавате към Порто. Там при устието на река Дуро ще изпратите слънцето.
Вечерта – изпълнение на фадо – неповторимо съчетание от любов, музика, чувства и копнеж по непостижимото.
Следващите две нощи корабът ще остане във Вила Нова де Гая, откъдето се разкрива прекрасна гледка към Порто.

7. ден, 28.10.2018
Ден в Порто – вторият по големина град на Португалия, столица на регион Норте. Разпрострян по бреговете на Дуро, той винаги е бил неразривно свързан с реката. Основали го келтите, после дошли римляните, привлечени от удобното пристанище. Градът достига разцвет през 15 и 16 век, благодарение на моряците, рибарите, търговците и корабостроителите, които разнасяли славата на града по света. През 18 век Порто дава името си на едно от най-добрите вина в света – портвайна.
В лабиринта от къщи и улички ще откриете барокови църкви и сгради с колонади от Каиш да Рибейра до Алфандега. Най-забележителни измежду тях са катедралата, късноримската църквата Кедофейта, готическата църква Св. Франсис, останките от крепостните стени и няколко къщи от XV век. Особена атракция е сградата на фондовата борса и „арабската стая“ в нея. Интересни са и градините на кристалния дворец.
Ще прекосите железния мост, построен през 19 век от ученици на Густав Айфел, за да се отправите към елегантните вили и имения, разположени на Атлантическия бряг във Фоз. Някога рибарско селище, днес той е място за летни резиденции на богатите фамилии.
Преди да се върнете за обяд на нашия кораб ще посетите катедралата, строена между 12 и 17 век, разположена на хълма Пенавентоса, откъдето се открива поразителна гледка към реката. Отново дегустация на портвайн в местна изба. След обяд на борда ще се отправите към Гимараеш, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 2001 г. Основан в дълбока древност, той става важен център през Средновековието. Тогава графинята на Мумадона изгражда манастир, който привлича пилигрими. Впоследствие се строи и замък, който играе важна роля в борбата за независимост. През 1128 г. португалците спечелват битката при Гимараеш и обявяват своята независимост от Испания.
Ще разгледате замъка, ще се разходите из средновековните улици и площади, ще се отбиете в дома на последната кралска династия – дуковете на Браганса, които са управлявали страната от 1640 до 1910 г., когато е провъзгласена републиката.

8. ден, 29.10.2018
Закуска. Освобождаване на каютите и трансфер до летището.

Условия за записване:
Резервации се потвърждават след авансово плащане от 500 лв. на човек.
Пълно плащане до 01.09.2018 г.
Корабът не предлага настаняване в тройни каюти и не дава намаления за деца.
При метеорологични проблеми е възможна промяна в местата и часовете на спиране на кораба.
Eкскурзиите се провеждат с превод на български език.
Минимален брой участници в пътуването – 50 броя
Дата за потвърждаване на круиза 01.09.2018 г.
Необходими документи: валидна лична карта или валиден задграничен паспорт.

Палуби

Цена на човек в двойна каюта

Единична каюта

Средна палуба

2598 лв.

На запитване

Горна палуба

2794 лв.

На запитване

Горна палуба – суит

2990 лв.

На запитване

На кораба няма тройни каюти

 

Цената включва:

Ø  7 нощувки на речния кораб MS Douro Spirit 4*+;

Ø  7 закуски, 6 обяда и 7 вечери на борда или в ресторанти по време на екскурзиите;

Ø  напитки: вода, кафе и чай по време на обяд; безалкохолни напитки и вино по време на вечеря;

Ø  екскурзия до местна винарна с обяд;

Ø  посещение на старата гара в Пиняо;

Ø  автобусна екскурзия до Кастело Родриго;

Ø  целодневна екскурзия до Саламанка с обяд;

Ø  обиколка на Ламего с дегустация на портвайн;

Ø  автобусна екскурзия до замъка и градините Матеус;

Ø  обиколка на Порто с дегустация на портвайн;

Ø  автобусна екскурзия до Гимараеш;

Ø  фламенко шоу;

Ø  фадо шоу;

Ø  фолклорна вечер на борда;

Ø  медицинска застраховка с асистанс и покритие 10 000€;

Ø  водач от България.

 

Цената не включва:

Ø  Бакшиш

Ø  Самолетни билети

 

Настаняването на круизния кораб е след 15.00 ч. на 22.10.2018 г.  Възможност за обяд в ресторант в Порто преди този час.

Цената включва:

Ø  Самолетен билет с летищни такси;

Ø  23 кг. чекиран багаж + 8 кг ръчен;

Ø  Трансфери летище – ресторант – кораб на 22/10;

Ø  Обяд в местен ресторант в Порто на 22/10;

Ø  Трансфер кораб – летище на 29/10.

Цена: 755 лв.

 

Разписание:

LH1429  T  22OCT  SOF 2 FRA     0630  0755                         

LH1176  T  22OCT  FRA 1 OPO    0940  1120                  

 

LH1795  T  29OCT  OPO   MUC   1355  1745                            

LH1706  T  29OCT  MUC 2 SOF   2000  2255    

 

 

Речен кораб Douro Spirit 4*+

 

Корабът е конструиран през 2011 г. Разполага с 4 палуби. Най-горната палуба е с открита тераса със шезлонги, малък басейн и бар. Каютите са разположени на втора и трета палуба, където има панорамен бар, рецепция и магазин за подаръци. На основна палуба се намират ресторантът, фитнесът и стаята за масажи. Корабът предлага с 64 елегантни стаи с френски панорамни прозорци, климатик, ТВ, телефон, сейф, баня, сешоар.