Пътешествие в Индийския океан

Шри Ланка,  Малдиви

Може би не знаете, че Александър Македонски е кръстник на третия по големина океан в света – Индийският. Когато през 4 в. Пр.н.е. армията му стига до него, великият пълководец му дава името Индикон пелагос (на старогръцки: Ἰνδικόν πέλαγος — Индийско море). После римският учен, историк и естествоизпитател Плиний Старий го нарича Океанус Индикус (Индийски океан) през 1 в. – име, което се утвърждава сред европейците в търсенето на воден път до него по време на Великите географски открития.
Пътешествието в Индийския океан ще ви отведе на Малдивите – един приказен архипелаг, където ще откриете всичко, за което душата и тялото копнея. Спокойни бели плажове на фона на тюркоазеносиньо море и лазурно небе. За съжаление този прекрасен атол е обречен. Учените са на мнение, че той ще изчезне от лицето на Земята до 2050 г. вследствие на замърсяването и глобалното затопляне. Буферното съоръжение от 1990 г. не може да предпази архипелага от гибел и дори правителството води преговори с Шри Ланка, Австралия и Индия да приемат 386 хиляди постоянни жители на своя територия.
После ще се отравите 700 км на изток към остров Цейлон или Шри Ланка. Корабът ще акостира в столицата Коломбо. Португалски мореплаватели дават името на града през 1505 г. Счита се, че то произлиза от Калан тота, което в превод значи „пристанище на река Келани“ и „пристанище с многолистни мангови дървета“. Сърцето на града е крепостният град, бивше колониално укрепление, което е приютило правителствените сгради днес.
Следващата спирка е щат Гоа, Западна Индия, също бивша португалска колония. Столицата е град Панаджи, разположен в устието на река Мандови при вливането й в Арабско море. Най-големият град носи името на великия португалски мореплавател Васко да Гама, който е първият европеец, стъпил в Индия през 1498 г. Славата на Гоа залязла в края на 17 в., когато португалският търговски монопол в Индийския океан бил прекъснат от появата на холандците и англичаните. В следващите години техните владения оградили щата от всички страни, а неговото влияние продължавало да спада.
От там ще се отправите към Мумбай, разположен на остров Салсет в устието на река Улхас, където се влива в Арабско море. Градът е под контрола на англичаните от март 1668 г. До 1995 г. той се нарича Бомбай – от португалското Bom Bahia – добър залив.
Седемте острова, върху които е разположен днешният град, в миналото са обитавани от рибари. Британците предприемат мащабни строежи, които да ги свържат, и така превърнали Бомбай в един от центровете на своите индийски владения. През 19 в. градът преживява стопански и културен подем, а в началото на 20 в. е едно от средищата на движението за независимост на Индия.
Мумбай е най-голямото пристанище в Западна Индия и обработва повече от половината от пътническия трафик в страната. Той е и финансовият център на Индия, като тук са главните офиси на централната банка, най-големите фондови борси и много от големите индийски компании. В града се създават 5% от общия брутен вътрешен продукт и 25% от промишлената продукция на Индия, оттам преминават 70% от морската търговия и 70% от капиталовите транзакции на страната. Поради относително високия жизнен стандарт, Мумбай е притегателен център за имигранти от Индия и съседните страни. В града се намира и Боливуд – един от най-големите производители на филми в света и център на киноиндустрията на хинди и маратхи, както и Боривари, един от малкото национални паркове в света, разположен в град.

Програма

1. ден, 08.02.2019
Полет от София до Истанбул с Турски авиолинии с разписание: 21:15-23:50. Прекачване за полет до Мале.

2. ден, 09.02.2019
Полет Истанбул-Мале с разписание 02:10-12:05.Трансфер с лодка до кораба. Настаняване на борда на Costa NeoRiviera. Вечеря. Свободно време.

3. ден, 10.02.2019
За да видите истинските Малдиви, непременно трябва да слезете на някой от островите от архипелага. Моторна лодка ще ви отведе от летището до кораловия остров Adaaran, потопен в тюркоазените води на Индийския океан. Островът на блаженството, където ще почивате под сянката на палмите или ще плувате сред коралови рибки. Възможност за спускане с подводница в коралов риф.

4. ден, 11.02.2019
В открито море, свободно време за почивка и забавления на борда на кораба.

5. ден, 12.02.2019
Корабът ще акостира в Коломбо, столицата на Шри Ланка и пристанище на река Келани в 07:00 ч. Панорамна обиколка на града, по време на коят още се Базара Pettah, канелените градини, будисткия храм, парка Vahara Mahadevi , Националния музей. В 17:00 завръщане на борда.

6. ден, 13.02.2019
Плаване в открито море. Свободно време за почивка и забавления на борда на кораба.

7. ден, 14.02.2019
В 07:00 корабът акостира в град Панаджи, главният град на щат Гоа, Западна Индия. Посещение на плантация за тропически подправки, където местните жители отглеждат пипер, ванилия и кашу. Предвидено е и свободно време за плаж, защото Гоа е известна именно с това – райски местенца, окъпани от водите на Арабско море.

8. ден, 15.02.2019
В Мумбай пристигаме в 08:00 ч. Добре дошли в Bollywood. Ще имате възможност да се потопите в атмосферата на този френетичен и космополитен град. Ще видите типичните за града колониални сгради, като Музея на принца на Уелс, гарата Victoria Terminus и часовниковата кула Rajabai. Ще ви запознаем с невероятната личност на Махтма Ганди в Mani Bhavan, а след това ще преминем по крайбрежната алея Marine Drive. Подгответе се за много впечатления и заредете фотоапаратите.

9. ден, 16.02.2019
Ранен трансфер до летище за полет в 06:55 с Турски авиолинии. Летище Chatrapati Shivaji е построено през 2014 година и е уникално от архитектурна гледна точка. Каца в 11:35. Полет за София 20:20-20:40.

категория

Тип кабина

цена

Classic

Вътрешна каюта

2344 лв.

Classic

Каюта с прозорец

2634 лв.

 

Водач от агенцията при записани 15 човека

Самолетен билет за полети София – Мале (Малдиви), Мумбай-София 

Летищни такси, 1 бр. чекиран багаж и 1 бр. ръчен багаж

Трансфери летище-кораб-летище.

7 нощувки на кораб NeoRiviera на круизна компания Costa. Всички кабини са много комфортно обзаведени: тоалетна, климатик, телефон,  телевизор и трезор;

пълен пансион на изхранване на бюфет и в основния ресторант

пълен пансион за напитки на бюфет

музикалните и театрални представления в театъра; танци и партита са предвидени за всяка вечер от круиза;

всички забавления за децата на възраст между 3-18 години;

ползване на всички съоръжения на борда: басейни, шезлонги, кърпи за баня, сауна, турска баня /ако има такава на борда/, джакузи, библиотека, дискотека.

Персонален стюард и помощник стюард, персонална маса за вечеря в ресторанта.

ежедневен бюлетин в каютата с някои от основните новини и събития на борда;

Застраховка“Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро

Виза за Индия. Необходима е многократна туристическа виза. Издава се лично в Посолството в София. Цена: 190 лева. Не се изисква виза за Малдиви и Шри Ланка.

Екскурзиите извън круизния маршрут, предложени в програмата

Входни такси за посещаваните обекти

Такса обслужване на кораба: 10 EUR/на ден на човек

Застраховка „Отмяна на пътуване”

Интернет и пакети с напитки

Условия за резервация:

Потвърждаване на резервация с депозит от 600 лв/човек

Доплащане до 50 % депозит до 30.09.2018

Доплащане до 100% до 60 дни преди датата на отплаване

или 100% плащане при по-малко от 60 дни до датата на отплаване