Египет. Пирамиди, мумии и фараони

Египет, Африка

„Хатшепсут имала проблеми с имиджа. Подобно на много дами с положение, жената фараон трябвало да се изправи срещу клеветите, че е пресметлива, студена и жадна за власт. Трябва да уточним, че въпросните критици живели 3500 години след нейното управление в началото на египетското Ново царство. Когато венецът на царуването и – храмът в Деир-ел-Бахри – бил разкопан през 20-те и 30-те години на ХХ в., археолозите разтълкували управлението на Хатшепсут като приказка на братя Грим. Те си я представили като злата мащеха, отнела властта на своя доведен син и дръзнала да си присвои царските атрибути“.

Чип Браун, списание „Нешънъл Джиографик“

Нови дати за 2019 г.: 23.02–05.03; 24.03-03.04; 26.10-05.11; 23.11-03.12.

Програма

1. ден, 25.11.2018. София-Истанбул-Кайро
Среща на Терминал 2 на летище София Т2 в 07:45 ч. за полет до Кайро през Истанбул. Пристигане в Кайро в 20:25 ч. Посрещане от фирмата партньор. Трансфер до хотела. Настаняване. Нощувка.

2. ден, 26.11.2018. Кайро-Александрия (около 2,5 часа)
Закуска. Рано сутринта отпътуваме за Александрия, разположен на брега на Средиземно море. Градът, построен за възхвала на Александър Велики през 334 г. пр.н.е., е вторият по големина и най-голямо пристанище в Египет. Туристическа обиколка с египтолог. Турът започва от катакомбите Ком Ел Шокафа (Kom El-Shоqqafa или „Могилата на късчетата“) в гъсто населения район Кармуз. Те са пример за удивителното преплитане на няколко религиозни традиции – египетска, гръцка и римска. Погребалният комплекс е използван до IV в., затова украсата на някои от гробниците е с раннохристиянски елементи. Следва посещение на „Залата на Каракала“, където са положени телата на млади християни, избити по заповед на император Каракла в 215 г. Обиколката продължава към Колоната на Помпей – триумфална колона с коринтски капител, която всъщност е издигната от император Диоклециан в чест на потушаването на Александрийския бунт през 297 г. След това се отправяме към Форт Кейтбей (Fort Qaitbey, построен през 1477 г.) на остров Фарос, където се намирал едно от 7-те чудеса на античния свят – Александрийския фар.
Следобед посещение на новата сграда на прочутата в древността Александрийската библиотека, в която са съхранявани 700 000 свитъка с произведения на Омир, Сократ, Платон и Аристотел, и където са работели Евклид, Ератостен, Аполоний Родоски и прочутата математичка Хипатия. Ултрамодерната библиотека, замислена като символ на културното единение на народите, е открита през 2002 г. и веднага е обявена за „Чудото на 21 в.“.
Вечерта завръщане в Кайро. Нощувка.

3. ден, 27.11.2018. Кайро-Гиза-Асуан
Закуска. Денят е посветен на пирамидите и големия Сфинкс, част от Некропола на Гиза, включен в Списъка на сметовното културно и природно наследство през 1979 г. Комплексът, разположен на 25 км югозападно от Кайро,освен пирамидите на Хеопс (Хуфу), Хефрен и на Микерин – друго от Седемте чудеса на Античността, включва и някои по-малки пирамиди, останки от древно селище и на религиозни паметници.
Следобед посещение на Египетския музей на площад Тахрир с най-богатата колекция от образци на древноегипетското изкуство. Тук се пазят погребални предмети и мумиите на фараоните Аменхотеп, Тутмос, Сети, Рамзес и прочутата погребална златна маска на младия Тутанхамон.
Вечерта – отпътуване с влак (настаняване в спални вагони) към Асуан.

4. ден, 28.11.2018. Асуан
Пристигане в Асуан – най-южният град на Египет, известен с каменните си кариери, рано сутринта. Трансфер до речния круизен кораб (де лукс, категория 5*, пълен пансион). Следобеден тур, който започва от Високата стена (High Dam) на язовир Насър.
Асуанската язовирна стена, която прегражда река Нил, е открита през 1970 г. Строителството и няколко пъти е отлагано, поради политически съображения и заради необходимостта от спасяването на важни археологически обекти, като храма Абу Симбел. Туристическата обиколка продължава до незавършения обелиск. Висок 42 метра и тежащ почти 1 200 тона, този великолепен паметник никога не е бил издигнат. Изоставен е в древността, заради появила се пукнатина в камъка, и все още е в скалата, в която е бил изсечен. Екскурзоводската програма ще приключи с Храма на Изида (Philae Temple). Първоначално той се е намирал на о. Филае, който днес е залят от водите на яз. Насър. Храмът е спасен и пренесен на о. Агилика, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО.
Свободно време в Асуан. Нощувка.

5. ден, 29.11.2018. Асуан-Абу Симбел-Ком Омбо
Рано сутринта се отправяме към храмовете Абу Симбел – апотеоз на могъществото на най-дълго царувалия фараон Рамзес II. Двата храма, издигнати в чест на боговете Ра, Хор и Птах, са част от Нубийските паметници, включени в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Те са обект на най-мащабната спасителна акция на организацията, по време на която са преместени 64 м по-нависоко, за да не бъдат залети от водите на строящия се язовир.
Завръщане в Асуан. Настаняване на круизния кораб и отплаване.
Наслаждавайки се на красивите и плодородни брегове на Нил, пътешествието продължава с разглеждане на храма в Ком Омбо на 50 км северно от Асуан. Комплексът е построен в елинистичната епоха, т.е. по време на Птолемеите , и представлява необичаен двоен храм – на Собег, бога на крокодилите, и на Хор – на соколите.
Нощувка.

6. ден, 30.11.2018. Едфу-Луксор
Рано сутринта отплаваме към Едфу. Храмът е посветен на бог Хор, синът на Изида и Озирис. Строежът му започва през 237 г. пр.н.е., по време на управлението на Птоломей III, и завършва почти 2 века по-късно, през 57 г., по време на управлението на Птоломей XII – бащата на прочутата Клеопатра. По обяд минаваме по шлюзовете край Есна. Следобед пристигаме в Луксор. Нощувка на борда.

7. ден, 01.12.2018. Луксор-Хургада (около 4 часа)
След закуска се отправяме към Дейр Ел Бахри – комплекс от гробници и погребални храмове на царете от Новото царство, разположен на западния бряг на Нил. Ще пристъпим в Долината на царете ( Valley of Kings), където се намират 62 гробници на фараони, една от които е откритата през 1922 г. гробница на Тутанкамон, и изумителния храм на Хатшепсут – първата жена фараон, управлявала Египет две мирни десетилетия. Този погребален комплекс на три нива е истински архитектурен шедьовър. Ще видим колосите на Мемнон – две масивни каменни статуи, изобразяващи седналия фараон Аменхотеп III. Когато били издигнати през 1350 г. пр.н.е. те пазели входа към гробницата на фараона.
Следобедът е посветен на храмовете в Луксор и Карнак на източния бряг на река Нил – най-големият музей под открито небе. Луксор е разположен върху останките на древната египетска столица Тива. Големият храм, посветен на боговете Амон Ра, Мут и Хонсу, впечатлява с гигантските папирусови колони. Той е издигнат от Рамзес II близо до самите води на Нил.
После се отправяме към Карнак на 2,5 км от Луксор. Това е най-големият религиозен храм в света и представя постиженията на египетската архитектура и приносът на 30 фараони. Религиозният комплекс се състои от три основни храма и няколко по-малки.
Нощувка на борда.

8. ден, 02.12.2018. Хургада
След закуска освобождаване на кораба и отпътуване за Хургада.
Пристигане в красивия курорт на Червено море. Настаняване в хотел с пансион AI. Нощувка.

9.-10. ден, 03-04.12.2018.Хургада
Време за плаж или допълнителни екскурзии. Нощувка.

11. ден, 05.12.2018. Хургада-Истанбул-София
Рано сутринта трансфер до международното летище в Хургада за полет до Истанбул. Пристигане на Терминал 2 в 15:05 ч.

Полетно разписание:
TK1028 25NOV SOFIST 0945 1215
TK 694 25NOV ISTCAI 1910 2025
TK 703 05DEC HRGIST 0345 0745
TK1029 05DEC ISTSOF 1445 1505
*Забележка: Часовете на полетите подлежат на препотвърждение седмица преди пътуването

Забележки:
• Минимален брой туристи: 20 човека
• Срок за уведомление на недостигнат брой: 30 дни преди датата на отпътуване
• При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства, е възможно програмата да претърпи промяна
• Полетните часове подлежат на препотвърждение
• ТО си запазва правото за промяна в реда на разглеждане на забележителностите, при необходимост.
• Пакетната цена е калкулирана по курс 1,62 лв. за щатски долар към 01.03.2018 г. При промяна на обменния валутен курс с повече от 5 % в периода до началото на туристическото пътуване, ТО си запазва правото за прекалкулиране на основната пакетна цена, съобразно промяната на валутния курс.
• Пътуването е без медицински изисквания за имунизации.

Необходими документи при записване:
• Задграничен паспорт валиден 6 месеца след датата на пътуването.
• За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
• Депозит в размер на 50% от сумата на човек
• Доплащане до 45 дни преди заминаване

Анулации. В случай на отказ от пътуването, фирмата възстановява заплатената сума при следните удръжки:
• до 90 дни преди датата на отпътуване – без неустойка
• от 89 дни до 46 дни – стойността на депозита
• от 45 до 0 дни: 100 % от договора

 

Пакетна цена 

лева

евро

На човек в двойна стая

2895

1480

На човек в единична стая

3223

1648

На трети човек в двойна стая

2875

1470

Самолетен билет София-Истанбул-Кайро и Хургада-Истанбул-София  с Turkish Airlines с включени летищни такси

Салонен багаж до 7 кг. с размер 56/45/25см на борда на самолета

Чекиран багаж 20 кг

Всички трансфери описани по програмата

2 нощувки със закуски в Кайро Mercure Cairo Le Sphinx 4* или подобен

1 нощувка в спален вагон ( настаняването е само в двойни купета) във влака Кайро – Асуан

Вечеря и закуска в нощния влак Кайро-Асуан

1 нощувка със закуска и вечеря в Асуан Helnan Aswan 5* или подобен

3 нощувки на база пълен пансион  на борда на круизен кораб 5* от Асуан до Луксор

3 нощувки на база всичко включено AI в хотел Seagull Resort 4* или подобен

Целодневен тур на Кайро с посещение на пирамидите в Гиза, сфинкса и музея на Кайро

Обяд по време на тура на Кайро

Целодневен тур на Александрия с трансфери от/до Кайро

Обяд по време на тура на Александрия

Целодневен тур до Абу Симбел с трансфери от/до Асуан

Обяд по време на тура до Абу Симбел

Посещение на всички обекти и храмове по време на пътешествието с круизния кораб.

Обслужване от местни екскурзоводи (АЕ) по време на всички трансфери и екскурзии по програмата

Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 10000 евро със ЗАД Армеец

Водач-преводач от България по време на цялото пътуване и целия престой при мин. 20 човека

Допълнителни екскурзии

Лични разходи

Бакшиши за екскурзовода – $50

Входна виза за Египет – $ 25 , плаща се на летището в Кайро. При смяна на цената, туристите ще бъдат уведомени навременно.

Доплащане за единично настаняване във влака – $30

Застраховка „Отмяна на пътуване“ – доплащането е в зависимост от цената на  пакета и срока на  анулация. Предлагаме възможност за добавяне на такава в деня на сключване на договора, съгласно условията на ЗАД „Армеец“.